Kisbaba és termodinamika

2009.08.30. 16:17

Mit csinál egy 9 hónapos kisbaba, ha békén hagyják a játékaival? Természetesen igazolja a termodinamika második fő tételét!

Az alábbi videón pár óra játék lett felgyorsítva pár percre:

Ha tetszett, ez is tetszetni fog: Megvan a bizonyíték - a nők így születnek!

 

.

Címkék: érdekes játék baba time lapse

Szerző: tulelocsomag

2 komment

Sokáig néztem ezt a képet, hogy valóban létezik-e ilyen, vagy Photoshop ez vagy mi. Valódinak tűnik. Ez esetben az elkövető biztosan ötös volt földrajzból...

Via failblog.org

A pénteki bukta sorozat előző része.

.

Címkék: poén szívás földrajz pénteki bukta

Szerző: tulelocsomag

1 komment

Kánikulában is jól aludni

2009.08.27. 20:02

Mindenki ismeri az őrjítő érzést: a szobában 40 fok van, órák óta forgolódunk az ágyban, a takarónk csatakos az izzadtságtól és egyre közelebb a reggel, amikor újra csatába kell indulni. Mit tehet az ember légkondi nélkül, ha olyan meleg van, mint mostanában - hogyan alhatunk jól kánikula idején?

Igazából két lehetőségünk van: felkelünk, felöltözünk és leszaladunk az éjjel-nappaliba egy légkondiért. Vagy esetleg hasznosítjuk az alábbi tippeket. A wikihow.org oldalon összegyűjtöttek néhány tippet, amik segítenek a forróságban is jól (el)aludni:

Légkondicionálót imitáló módszerek

1. Használj ventillátort és jeget a klímához hasonló hatás eléréséhez! Ehhez (pl. benzinkutaknál kapható) jégkockákra lesz szükséged. (Néhány éjszakára jó ez a megoldás, hosszú távon már nem túl olcsó, mivel kb. hatszáz forint egy zsák ára. Ha hosszabb hőhullám van az országban, jobban jársz néhány újrafagyasztható jégakkuval.)

Az egész zsák jégkockát – ha jégakkut használsz, akkor nyilván azt – rakd bele egy elég nagy felületű, sekély edénybe. Vigyázz, hogy elég mély legyen ahhoz, hogy ne folyjon ki a víz amikor megolvadt a jég. Ezután az edényt rakd a ventilátor elé (tehát saját magad és a ventilátor közé), az ágyad szintjével egy magasságba.

A rád fújt levegő érezhetően hűvösebb lesz, mint a szoba levegője. Ez egészen odáig így lesz, amíg a jég el nem olvad - de addigra már te is aludni fogsz!

A folytatásért kattints ide! »

.

Címkék: érdekes tipp alvás meleg okosság kánikula elalvás forróság

Szerző: tulelocsomag

6 komment

Amikért kisebb büntetés jár a fájlcserénél

2009.08.26. 20:07

Amerikában a fájlcseréért jelenleg kiszabható 150.000 dolláros (kb. 30 millió forintos) ZENESZÁMONKÉNTI büntetés helyénvaló és arányos az Obama adminisztráció múlt heti döntése szerint.

Az igazságügyminisztérium ugyanis megerősítette azt a Bush éra alatti állásfoglalást, ami alapján 675 ezer dollárra büntettek egy bostoni diákot 30 zeneszámért, illetve 2 millió dollárra (kb. 400 millió forintra) egy minnesotai háziasszonyt 24 illegális dalért.

Ezen felbuzdulva a gapersblock.com összeszedte, hogy milyen más bűnök büntetése kisebb a fájlcseréért kiszabottaknál. (Mivel a büntetés tartalmazhat esetleg börtönt is, ezt a 2007-es átlagos amerikai fizetéssel, kb. évi 50.000 dollárral számolta át. Persze egyrészt a börtön zuhanyzójában megélt élményeket nehéz pénzre váltani, másrészt viszont a fájlcseréért sem kizárt a börtönbéli vendégeskedés...)

Tehát, mik azok a bűnök, amikért jelenleg kisebb büntetést kapsz Amerikában, mint a fájlcseréért?

Az adott CD ellopása: 2.500 dollár plusz esetleg max. 1 év börtön, összesen max. 52.500 dollár
Gyermekrablás: 25.000 dollár plusz esetleg max. 3 év börtön, összesen maximum 175.000 dollár
Harcikutya-viadalok rendezése: összesen max. 200.000 dollár
A betörés és rablás: összesen max. 375.000 dollár
Szándékos gyújtogatás: összesen max. 375.000 dollár
Felindulásból elkövetett emberölés: összesen max. 775.000 dollár, még mindig jóval kevesebb a 24 dalért kapható 2 milliónál...

No comment.

 

 

 

Tudja valaki, hogy Magyarországon mi a mai helyzet?

Via gapersblock.com

.

Címkék: érdekes jog hülyeség fájlcsere

Szerző: tulelocsomag

2 komment

Big Mac index 2009

2009.08.23. 20:07

A Big Mac index megmondja, hogy mennyit ér a pénzünk; egyesek szerint pontosabban, mint a valutaárfolyamok. Az alapötlet egyszerű: meg kell nézni, mennyibe kerül az egyes országokban a McDonald's zászlóshajója, és máris össze tudjuk hasonlítani az adott valuták vásárlóértékét.

Az UBS Wealth Management Research még egy lépéssel továbbmegy: ők azt hasonlítják össze, hogy mennyi ideig kell dolgozni az egyes országokban egy Big Mac-ért. Persze, nem ám csak úgy össze-vissza:14 meghatározott foglalkozás nettó bérének átlagát hasonlítják össze a hamburger árával.

Mivel a héten látott napvilágot az idei jelentésük (2009. márciusi állapotról), megnézhetjük, mennyit kell dolgozni egy óriáshamburgerért a világ különböző tájain! Kis hazánk nincs túl előkelő helyen a maga 1 órához közelítő értékével. Vegyük még hozzá azt is, hogy három éve még csak 48 percet kellett dolgoznunk ugyanezért a Big Mac-ért.

Ja igen, jól látod: a világátlag 38 körül van...

 

 Egyébként ha még az "iPod Nano indexre" is kíváncsi vagy, az eredeti jelentést ide kattintva letöltheted!

 A blogon még egy s más: Gyorséttermek - reklám és valóság, illetve Hogyan működik a baseball sapka?

 UPDATE: Pomi85 kiollózta az iPod Nano stb. táblázatot az eredeti jelentésből:

Via The Economist

.

Címkék: economist big mac big mac index

Szerző: tulelocsomag

74 komment

Weboldalak a kilencvenes évekből

2009.08.20. 14:36

Hogyan nézett ki néhány híres cég weboldala a kilencvenes években? Háát, elképesztően übergagyi módon:

Apple 1998-ból

A folytatásért kattints ide! »

.

Címkék: érdekes design 90 es évek weboldalak

Szerző: tulelocsomag

2 komment

Gyorshajtás Svédországban

2009.08.18. 09:46

A svéd rendőrök nem tréfálnak, ha gyorshajtásról van szó:) Érdemes megfigyelni a szirénát a tetőn, illetve a fehér álcázóhálót, ami biztosan a tökéletes álcázást szolgálja...

Via: digg.com

.

Címkék: hülyeség svédország poén gyorshajtás

Szerző: tulelocsomag

Szólj hozzá!

Tudományos tévhitek az iskolában

2009.08.16. 15:33

Az alább felsorolt dolgokat sokaknak rosszul tanították meg az iskolában. Te vajon találkoztál velük? És tudod a helyes választ?

A víz nem csak azért kék, mert visszatükrözi az eget

Sokan hiszik azt, hogy a tengerek és tavak vize csak azért kék, mert visszatükröződik bennük az ég színe. A valóság ezzel szemben az, hogy a víz önmagában is kék. Ennek az a magyarázata, hogy a vízmolekulák is elnyelnek valamennyi fényt, méghozzá különböző mennyiséget a különböző tartományban. Ezek után a vizet olyan színűnek látjuk, amilyen színből a legkevesebbet nyeli el, tehát a legtöbbet sugározza vissza - ez pedig a kék.

Az ég kékjének visszatükrözése? Azért annak is van jelentősége: főleg akkor, ha a víztükör sima, és tíz foknál alacsonyabb szögben tükröződik róla vissza az ég.

 

A folytatásért kattints ide! »

.

Címkék: érdekes tudomány tévedés iskola tévhit

Szerző: tulelocsomag

8 komment

Négy tökéletes kör - vagy mégsem?

2009.08.15. 16:23

A szemünk néha becsap minket. Nehéz eldönteni, hogy mit is látunk a képen, négy tökéletes kört, vagy valami mást?

Hogy tudjál aludni az éjszaka, leírom a választ - igen, jól sejtetted: a képen tényleg négy tökéletes kör van!

 

Via Digg.com

Ha szereted az ilyen típusú érzéki csalódásokat, ez is érdekelni fog: Matematikusok, ha szórakoznak

.

Címkék: érdekes érzéki csalódás

Szerző: tulelocsomag

2 komment

Pénteki bukta

2009.08.14. 12:39

A pénteki bukta/szívás sorozat új része. Pénteken.

Via Snorgtees.com (itt megveheted pólón is a képet)

A pénteki bukta sorozat előző része

.

Címkék: poén szívás pénteki bukta

Szerző: tulelocsomag

Szólj hozzá!

Megkapnád az amerikai állampolgárságot?

2009.08.13. 14:11

Az msnbc.com jóvoltából itt a lehetőség, hogy megtudd, megkapnád-e az amerikai állampolgárságot! Pontosabban: sikerülne átmenned azon a teszten, amit a bevándorlókkal íratnak?

A kiértékelés szerint minimum 85%-ra kell jól válaszolnod, hogy tárt karokkal várjanak az Újhazában. (Nekem 65%-osra sikerült a teszt, de mentségemre szóljon, hogy nem akarok Amerikába költözni.) Annyi irónia a teszt kiértékelőibe is szorult, hogy a 85%-os eredmény elérésekor elismerik, hogy az illető valószínűleg többet tud az USÁ-ról, mint a legtöbb amerikai...

A kérdések között van néhány elég nehéz is, például: "Ki jelenleg a Legfelsőbb Bíróság Elnöke?" (Annyit segítek, hogy NE George W. Bush-t jelöld meg...)

Aztán ott van a Vágó István vonal ("Zárjunk ki kettőt") - "Melyek tartoztak az eredeti 13 állam közé?" - a négy lehetőség közül kettő 14 államot sorol fel...

Végül külön kategóriát képviselnek azok a kérdések, amikre a tesztben tulajdonképpen benne van a válasz. Erre példa a következő 3 kérdés: "Melyek tartoztak az eredeti 13 állam közé?" "Hány csík van az amerikai zászlóban?" (10? 13? 50? 51?) "Mit jelképeznek a csíkok az amerikai zászlón?" (Néhány valószínűtlen válasz között) "Az eredeti 13 államot" Egy kis logikával azért ezen a hármon együtt nem illik megcsúszni...

Ha ezek után azt mondod, hogy "oké, de akkor te hogyhogy csak 65%-ot értél el"? Erre csak azt tudom felelni: Kattints át az msnbc.com-ra, töltsd ki a tesztet, aztán írd meg ide kommentben, hogy neked hány százalékos lett!

.

Címkék: érdekes teszt amerikai állampolgárság

Szerző: tulelocsomag

5 komment

Egyetlen aláíráson múlott

2009.08.12. 15:27

Mennyit számít egyetlen szavazat: fájdalmas példán tanulta ezt meg Michael Heagerty, a New York állambeli Syracuse városi tanácsának demokrata tagja.  Mivel idén novemberben lejár a mandátuma, a múlt hónapban össze kellett gyűjtenie 335 aláírást, hogy indulhasson az újraválasztásért. (Ez általában rutinfeladat a 700.000 lakosú város törvényhozásának tagjai számára.)

A júliusi határidő elérkeztekor viszont Heagerty döbbenten szembesült két ténnyel. Az egyik az volt, hogy a kelleténél eggyel kevesebb aláírás gyűlt össze ahhoz, hogy megszerezze az újraindulás jogát. A másik az volt, hogy ő maga elfelejtette aláírni a papírt...

Tehát egyetlen aláírás hiányzott: a sajátja.

A szavazatszámláló/aláírásérvényesítő bizottság egy demokrata tagja nyilatkozta, hogy "35 éves gyakorlatomban még soha nem találkoztam ennyire szoros eredménnyel." (És valószínűleg magában hozzátette: "és ekkora lúzerrel sem...")

Heagerty számára még nem veszett el minden, mivel a (jóval jelentéktelenebb) Munkáscsaládok Pártjának listáján még el tud indulni. "A szavazóknak novemberben kicsit tovább kell majd keresgélniük, hogy megtaláljanak a szavazólapon." - mondta Heagerty.

Addig is reménykedhet, hogy akkor már egyetlen szavazat sem fog hiányozni...

 

Via Syracuse.com

A blogon érdekelhet még: A világ 7 legdurvább pechszériája

.

Címkék: érdekes aláírás szavazat pech lúzer balszerencse

Szerző: tulelocsomag

Szólj hozzá!

Extravagáns párnák - TOP7

2009.08.11. 11:44

Szeretnéd, hogy a párnád elüssön az átlagos vánkosok unalmas tömegétől? Íme a kreatív párnák toplistája:

7. Vértócsa párna

Ez a horrorisztikus párna kissé kificamodott ízlésvilágú barátok ijesztgetésére ajánlható. Náluk viszont garantált a sikered.

A folytatásért kattints ide! »

.

Címkék: érdekes kreatív vicces poén párna top7 top 7 vánkos

Szerző: tulelocsomag

Szólj hozzá!

A szocialista autóipar dicső koppintásai

2009.08.10. 15:49

A hidegháború utáni években divat volt a szocializmus felsőbbrendűségét hirdetni. Nem tudom, hogy ezek után mit kezdtek azzal a ténnyel, hogy a szovjet autóipar büszkeségei közül nem egy teljesen megegyezett néhány kifutó "kapitalista" modellel... Következzen a szocialista autóipar néhány büszkesége - "nyugati" eredetivel együtt:

 

Amerikai Ford AA (1927-32) vs orosz GAZ AA (1932-42)

GAZ

Német Opel Kadett (1936-1940) vs orosz Moszkvics 400 (1947-56)

Moszkvics

A folytatásért kattints ide! »

.

Címkék: kína érdekes autó szovjet koppintás autógyártás másolat

Szerző: tulelocsomag

6 komment

Öngyilkosjelölt kutya

2009.08.09. 15:19

"Lemegyek a lépcsőn, erre látom, hogy szegény kutyám, aki már napok óta depressziós, ma öngyilkos akar lenni..."

 

Via Flickr.com

 

.

Címkék: kutya vicces poén

Szerző: tulelocsomag

Szólj hozzá!

Xbox a világ legnagyobb kijelzőjén

2009.08.08. 16:29

A világ legnagyobb HD kijelzője 22x49 méteres, tehát szinte pontosan megegyezik egy szabványos versenymedence méreteivel. Ha valakinek esetleg könnyebb másképp elképzelni: a rövidebb oldala valamivel nagyobb egy hétemeletes háznál... A monstrumot a Dallas Cowboys új stadionjában szerelték fel május végén.

Nemrégiben a Jonas Brothers együttes koncertet adott Dallasban, és az előkészítő személyzet egyik tagja nem bírt a kísértéssel: gyorsan rákötött egy Xbox 360-ast a kijelzőre. Érdekes érzés lehetett Halo-t és Gears of War-t játszani a 2241 collos "monitoron". Emberünk egy hibát azért elkövetett: az Xbox-ra nem kötötte rá a koncert teljes hangtechnikáját is.

 Végül egy videó Halo 3 közben:

Via Engadget.com

Ez is érdekelhet a blogon: Operációs rendszerek designja 1981-2009 vagy esetleg Dath Vader nem-annyira-ismert hétköznapjai...

 

.

Címkék: hd xbox halo kijelző gears of war dallas cowboys

Szerző: tulelocsomag

8 komment

Pénteki bukta - lépjen kicsit közelebb!

2009.08.07. 11:12

A pénteki bukta/szívás sorozatból következzen egy klasszikus reklámtábla-elhelyezéses bénázás (az angolul kevéssé beszélők kedvéért a szöveg: LÉPJEN EGY KICSIT KÖZELEBB!)

A pénteki bukta sorozat előző része: "Csak tedd a lábtörlő alá!"

.

Címkék: reklám poén szívás pénteki bukta

Szerző: tulelocsomag

2 komment

Hiroshima 64 évvel ezelőtt

2009.08.06. 20:08

Ma van a hiroshimai atomrobbantás 64. évfordulója. Az internet egyik legjobb fotóblogja, a Boston Globe "Big Picture" eredeti képekkel emlékezett meg az eseményről:

 

Hiroshima a bomba ledobása előtt

Az amerikai légierő légifotója Hiroshimáról, bejelölve a bomba tervezett célpontja (bár a bomba 600 méter magasan a levegőben robbant, hogy még nagyobb területre terjedjen ki a hatása.) A koncentrikus körök sugarának különbsége kb. 300 méter.

Little Boy, a bomba. Kb. három méter hosszú, és négy tonna tömegű volt. Ebből kb. 64 kg volt az uránium urán, ami az atomrobbanásért "felelt".

A 15 kilotonna TNT-nek megfelelő erejű bomba robbanásának felhője. A képet az amerikai légierő egyik gépe készítette távozás közben.

A folytatásért kattints ide! »

.

Címkék: történelem japán évforduló atombomba hiroshima atomrobbantás

Szerző: tulelocsomag

· 1 trackback 52 komment

A világ legdurvább kereszteződései

2009.08.05. 19:37

"Ne balra, hanem jobbra! Mondom JOBBRA!!" Naponta több ezerszer hangzik el világszerte ez a mondat (vagy legalábbis valami hasonló). Főleg az alábbi listán szereplő kereszteződések környékén, amik az ott lakók szerint kiérdemelnék a "Világ legdurvább közlekedési csomópontja" címet. Köztük van pl. a dallasi "High Five", amit azért hívnak így, mert öt szinten keresztezik egymást az autópályák, illetve az atlantai "Spaghetti Junction" (="spagetti kereszteződés") is. Ez utóbbiról is elég kevés fantáziával kitalálható, hogy vajon miért is nevezik így...

 

Los Angeles, Kalifornia, USA

 

Auckland, Új-Zéland

 

Bangkok, Thaiföld

 

A folytatásért kattints ide! »

.

Címkék: érdekes autópálya kereszteződés

Szerző: tulelocsomag

4 komment

Tehetséges szakács

2009.08.04. 22:47

Innen szép nyerni...

 

.

Címkék: kaja szakács poén pizza

Szerző: tulelocsomag

Szólj hozzá!

Írd be a naptáradba, nehogy lemaradj!

2009.08.03. 08:17

A héten néhány óra eltéréssel két történelmi pillanatnak is a részese lehetsz, ha nem maradsz le róla!

Mind a kettő augusztus 7-én lesz, néhány óra eltéréssel.

Aznap reggel hatkor lesz 09/08/07 06:05:04!
Át tudod ezt érezni????

Ha pedig ezt mégis simán átalszod, a természettől kapsz még egy esélyt, ugyanis negyed egy környékén még átélheted a következő történelmi pillanatot is:12:11:10 09/08/07!

 

Legközelebb ugyanilyen ezer év múlva lesz, és mivel akkor már valószínűleg nem leszel az élők sorában, jobban teszed, ha most figyelsz oda!!!! Én szóltam!

.

Címkék: érdekes hülyeség poén

Szerző: tulelocsomag

1 komment

Simon macskája - a teljes sorozat

2009.08.02. 08:22

Több mint négyszázezren nézték meg három nap alatt a YouTube-on a "Simon macskája" sorozat legújabb részét. (Az eddig elkészült öt részt összesen kb. 31 millió ember.) Itt van a teljes rajzfilmsorozat az ellenállhatatlan cicáról:

A folytatásért kattints ide! »

.

Címkék: érdekes animáció vicces poén rajzfilm simon macskája

Szerző: tulelocsomag

Szólj hozzá!

Egy diák perli az Amazont, hogy eltüntették a házifeladatát

2009.08.01. 08:51

Amikor két hete elektronikus könyvolvasóján Justin D. Gawronski folytatni akarta Orwell 1984 c. művének olvasását, az egyszerűen eltűnt a képernyőről. Gyorsan kiderült, hogy nem csak onnan, de a gép memóriájából is. A srác ekkor kezdett el izzadni, mivel a könyvet nyári házifeladatként kapta, és teleírta jegyzetekkel, amik innentől használhatatlanok lettek.

Az elektronikus könyvolvasó óriási előnye, hogy kötetek ezrei férnek el rajta, amiket szemet kímélve olvashat az ember gyereke. Ráadásul rengeteg másra is jó, pl. lehet vele interneten szörfölni, könyveket letölteni, akár megvenni is egy-két kattintással, mindezt a karosszékben ücsörögve. Nem vitás, ez a fejlődés iránya. Nem véletlen, hogy az Amazon.com, a világ legnagyobb internetes könyváruháza is látott fantáziát a dologban, és néhány éve útjára indította a világ legismertebb e-könyv olvasóját, a Kindle-t. Persze rengeteg pénzt elköltöttek a népszerűsítésére.

Ehhez képest szerintem három-négy évnyi marketingjüket tették tönkre két hete, amikor - egy kiadó kérésére, aki azt állította, hogy George Orwell műveit jogtalanul árusították a Kindle-ra - egyszerűen távirányítással törölték azokat több ezer vásárló gépéről, a pénzt pedig visszautalták nekik. Rögtön felhördült az egész internet. A lényeg az volt, hogy jobban teszi minden Kindle tulajdonos, ha mostantól gyorsabban olvas, mert innentől soha nem lehet biztos benne, hogy másnap még folytatni tudja azt a könyvet, amit ma olvasgatott...

A folytatásért kattints ide! »

.

Címkék: érdekes per kindle amazon.com házifeladat

Szerző: tulelocsomag

10 komment

süti beállítások módosítása