Miközben a jó öreg Schwarzi (pardon, az ex-kormányzó úr) évről évre távolabb kerül attól a bizonyos Terminátor szereptől, világszerte tudósok százai dolgoznak szorgalmasan, hogy a nem-is-olyan-távoli jövőben eljussunk a filmbeli humanoid robothoz. Vagy legalábbis valami hasonlóhoz, mondjuk a gonosz vörös szemek és az öntudatra ébredés nélkül...

Közéjük tartoznak a Boston Dynamics kutatói is, akik annak idején az önjáró "alpha-dog" négylábú robotot jegyezték. Talán sokaknak rémlik még az erdőben zümmögve baktató jószág, akit "gazdája" egy jólirányzott rugással próbál fellökni. Sikertelenül. Pár éve újabb lécet sikerült átugraniuk a kutatóknak a PETMAN nevű robot megalkotásával: neki ugyanis már csak két lába volt. Mondjuk ebben ki is merült a dolog, mert pl. kezei vagy feje sem volt az akkori "androidnak".

Azóta a kutatócsoport vehetett néhány újabb anatómia órát:

 

De a robotember tudása az alábbi videóból derül ki:

Szerintem nem vagyok egyedül, hogy miközben nézem PETMAN évről évre kevésbé bizonytalan lépteit, valami belső zsigeri rettegést csitítgatok magamban...

Persze a mesterséges intelligencia kutatás szakértői szerint "az öntudatra ébredés" még nagyon messze van. Azokat az acélos bicepszeket elnézve valahogy eléggé tudok is örülni ennek...

 Via Engadget

.

Címkék: robot terminátor

Szerző: tulelocsomag

Szólj hozzá!

Koncentráció teszt

2011.10.13. 01:26

Az alábbi másfél perces videón letesztelheted a koncentrációs képességedet! A kérdés: hányszor passzolja tovább a labdát olyan ember, akin fehér póló van?

Szerintem mindenképp érdemes megnézni, sokat elárul rólad! (Csak akkor menj tovább az olvasásban, ha már megnézted a videót, mert ott lesz alul a válasz)

 A helyes válasz:

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

15.

Neked is annyi jött ki? Gratulálok! De a nagy számolásban sikerült észrevenned a gorillát is?

1999-ben végezték el ezt a kísérletet, és az eredmény: a résztvevők fele nem vette észre, hogy közben szép nyugodtan átsétál a képen egy gorilla. Sőt, többen még akkor sem hitték el, amikor visszatekerték a filmet. (Nézd meg nyugodtan még egyszer...)

Az történik ugyanis velünk, hogy miközben a labdára koncentrálunk, az agyunk nem figyel oda a "számára nem érdekes részletekre". Egyszerűen kipótolja ezeket. Még akkor is, ha egy ilyen "számára nem érdekes részlet" abszolút oda nem illő. Például egy gorilla.

Te észrevetted?

.

Címkék: érdekes teszt koncentráció

Szerző: tulelocsomag

2 komment

süti beállítások módosítása