Kánikulában is jól aludni

2009.08.27. 20:02

Mindenki ismeri az őrjítő érzést: a szobában 40 fok van, órák óta forgolódunk az ágyban, a takarónk csatakos az izzadtságtól és egyre közelebb a reggel, amikor újra csatába kell indulni. Mit tehet az ember légkondi nélkül, ha olyan meleg van, mint mostanában - hogyan alhatunk jól kánikula idején?

Igazából két lehetőségünk van: felkelünk, felöltözünk és leszaladunk az éjjel-nappaliba egy légkondiért. Vagy esetleg hasznosítjuk az alábbi tippeket. A wikihow.org oldalon összegyűjtöttek néhány tippet, amik segítenek a forróságban is jól (el)aludni:

Légkondicionálót imitáló módszerek

1. Használj ventillátort és jeget a klímához hasonló hatás eléréséhez! Ehhez (pl. benzinkutaknál kapható) jégkockákra lesz szükséged. (Néhány éjszakára jó ez a megoldás, hosszú távon már nem túl olcsó, mivel kb. hatszáz forint egy zsák ára. Ha hosszabb hőhullám van az országban, jobban jársz néhány újrafagyasztható jégakkuval.)

Az egész zsák jégkockát – ha jégakkut használsz, akkor nyilván azt – rakd bele egy elég nagy felületű, sekély edénybe. Vigyázz, hogy elég mély legyen ahhoz, hogy ne folyjon ki a víz amikor megolvadt a jég. Ezután az edényt rakd a ventilátor elé (tehát saját magad és a ventilátor közé), az ágyad szintjével egy magasságba.

A rád fújt levegő érezhetően hűvösebb lesz, mint a szoba levegője. Ez egészen odáig így lesz, amíg a jég el nem olvad - de addigra már te is aludni fogsz!

2. Próbáld ki a jegelt törülközős módszert! Két szék közé akassz fel egy nedves törülközőt, amit teleraksz jégkockákkal. Rakd az egészet egy ventillátor és az ágyad közé. Az olvadó jég folyamatosan hűteni fogja a törülközőt, és a ventilátor ezt a hideg levegőt fogja rád fújni. Persze érdemes valamilyen edényt a törülköző alá rakni… Ha ráadásul egy madzagot vagy cérnát kötsz a törülköző legalsó pontjára, a cseppek azon fognak lefolyni, te pedig nem fogsz megőrülni a csepegés hangjától.


Kellékek, amikkel az ágyadat hűtheted

1. Az „Egyiptomi módszer”: vizezz be egy legalább akkora lepedőt vagy törülközőt, mint te magad, és facsard ki annyira, hogy nedves legyen, de ne csöpögjön. Használhatod a mosógép centrifugáját is alacsony fordulaton. Csinálhatod úgy is, hogy vizet spriccelsz a törülközőre, a lényeg, hogy nedves, de ne csuromvizes legyen. Rakj az ágyra magad alá egy száraz törülközőt vagy lepedőt, takaróként pedig használd a nedveset! A nedves takaró hűvösen fog tartani. Ha még egy ventilátort is az ágy lábához raksz, a hatás még erősebb lesz. Nagyon erős kánikulában azt is csinálhatod, hogy fogsz egy pólót, bevizezed, és azt veszed fel magadra. A párolgás miatt elég hűvösnek fogod érezni a levegőt, hogy pár órát nyugodtan alhass. Ez egy nagyon egyszerű (és környezetbarát:) hűsölési módszer.

2. Foghatsz egy pár pamut zoknit is, hogy azt vedd fel vizesen. A lábfejed hűtése az egész tested hőmérsékletét és hőérzetét csökkenteni fogja.

3. A hajdinából készült párna vagy matrac is hasznos ilyenkor, ugyanis nem tartja meg annyira a test hőjét – így hűvösebbnek érezzük a szobát egész éjszaka.

4. Gyógyszertárban kaphatók azok a kék színű folyadékot tartalmazó zacskók, amiket zúzódásokra ajánlanak. Ezek a zacskók valamilyen nem-mérgező anyagot tartalmaznak, ami a víznél alacsonyabb hőmérsékleten fagy meg, ezért tovább hideg marad. Ha veszel párat, nap közben rakd a fagyasztóba, lefekvéskor pedig vidd őket magaddal az ágyba. Ha felolvadnak, nem leszel vizes, mert a folyadék a zacskóban marad. Egyébként a zacskókat célszerű egy zokniba vagy hasonlóba belerakni, hogy ne legyenek túl hidegek a szervezetednek. Ráadásul így lassabban fog megolvadni a benne lévő folyadék is. Persze a tasakok helyett is használhatsz jégakkukat.

5. Vizezz be egy kéztörlőt, és rakd a homlokodra.

6. Hűtsd le a párna- és paplanhuzatodat nap közben! Rakd bele őket egy jó nagy zacskóba, és nap közben rakd a fagyasztóba. Ez is segíthet egy kicsit hamarabb elaludni.

7. Cseresznyemag párnát (pl. DM-ben kapható) is használhatsz „jégakkuként” hűtőbe és utána fagyasztóba téve. Ha lefekvéskor a párnád alá teszed, kellemesen hűvös lesz a párnád, amikor időnként megfordítod. A cseresznyemag párnát akár belerakhatod a párnahuzatba is, csak vigyázz, hogy egyrészt ki ne hulljanak a magok, másrészt ne érjen közvetlenül a bőrödhöz a hideg felület. Hiszen egy-két éjszaka jó alvásért nyilván nem akarsz reumás lenni…


Jó alváspozíciók

1. Aludj széttárt végtagokkal, hogy a hő minél kevésbé tudjon felgyülemleni körülötted. Közben gondolj hideg dolgokra:)

2. Aludj meztelenül. (Megoszlanak a vélemények, hogy ez mennyire hatékony módszer. Egyesek szerint segít a hűtésben, mások szerint viszont ilyenkor nem itatja fel semmi a testedről az izzadtságot, úgyhogy végső soron kényelmetlenebbül fogsz aludni.)

3. Aludj minél közelebb a padlóhoz! A meleg levegő felszáll, úgyhogy a padlóhoz közelebb kicsit hűvösebb van.

Lefekvés előtti trükkök

1. Zuhanyozz le hideg vízzel lefekvés előtt! Legjobb, ha nem is törlöd meg magadat teljesen. (Egyébként ez a módszer inkább átmeneti és pszichésen segít, mivel a víz eltömi a tested pórusait, úgyhogy hosszú távon inkább melegedni fogsz…)

1. Vizezd be az arcodat, és állj a ventillátor elé. Ez a módszer tulajdonképpen ugyanúgy működik, mint az izzadás, csak mesterségesen és felgyorsítva.

1. Folyass hideg vizet a csuklód belső oldalára, ahol az erek legközelebb futnak a bőrödhöz. Legalább egy percig engedd a vizet mindkét kezedre. Ezzel kissé lehűtöd a vért az ereidben.

Ha van még jó ötleted, írd meg kommentben!

Szép álmokat!

Via wikihow.org
 

.

Címkék: érdekes tipp alvás meleg okosság kánikula elalvás forróság

Szerző: tulelocsomag

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lenyeg.blog.hu/api/trackback/id/tr591287492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megan O'Conell 2009.08.28. 09:26:49

Mivel a hőközpontunk a tarkó tájékon található, ezért ott is célszerű borogatást alakalmazni. :)
A magam részéről nagyon nagy melegben a vizes pólót alakalmazom. :)

knorbert 2009.08.29. 21:29:34

zuhanyozz le, és kend be magad jégzselével vagy azzal kompatibilis hatású géllel/krémmel (a húzódások/rándulások krémei ezek, de vigyázz mert ilyen dolgokra két féle krémtípus van: ami melegít és ami "fagyaszt"). Pl. nekem az Atrogél vált be (magyar gyártmány). Nagyon kevés elég, első használat előtt tarts próbát, mert tényleg nagyon erős. Ettől bár nem hűlsz le a valóságban, de mégis be kellett takaróznom a 34 fokos szobában... Elsősorban hónaljra, mellkasra, lábfejre és homlokra szoktam kenni. Hátránya a mentolillat (aki nem szereti - én igen)

knorbert 2009.08.29. 21:34:38

alváspozícióhoz lenne még egy javaslatom: nekem mindig beválik, ha nagy melegben az ágyam mellé a földre "ágyazok meg". Mondjuk engem nem zavar a padló keménysége. Akit igen, az: szőnyegre/padlóra 1 réteg lepedő, rá könnyű nyári paplan és arra feküdni, fej alá kispárna igény szerint.
mivel ez keményebb felület, mint az ágy matraca, így nem süpped, a tested szabadabban járja körül a levegő.

knorbert 2009.08.29. 21:38:16

Ha nem túlzottan nagy méretű a szoba, akkor a legjobb, leghatékonyabb ventillátor típus a mennyezeti. (pl. csillárra szerelten, azzal egybeépítve is lehet kapni, elég olcsón). Az az egész szobában keringeti a levegőt, nem csak egy pontján (tudom vannak forduló ventik is, de az meg nem állandóan ventillálja a levegőt minden irányba)

Anand 2009.08.29. 21:51:33

A ventillátorral érdemes vigyázni, ha közvetlenül magadra fújatod az ájert, csúnyanagy megfázás, fülgyuszi vagy ízületi kínok lehetnek belőle.

kaleidos cope 2015.05.26. 12:25:26

Ha mindez nem használ költözzön Alaszkába
süti beállítások módosítása