Mint tudjuk, Amerika az ügyvédek országa, ahol emberek milliói élnek meg hülyébbnél hülyébb perekből. Következzen tíz jó esélyes a "Világ legidiótább pere" címre, azzal a kitétellel, hogy azért Amerikában sem lehet bármilyen hülyeséggel pert nyerni:

"Nem is igaz, hogy ha Bud Lightot iszol, akkor a semmiből jó csajok tűnnek elő"

1991-ben Richard Overton beperelte az Anheuser-Busch-t hamis és félrevezető reklám miatt. Többek között konkrétan egy olyan reklámra utalt, ahol egy trópusi környezetben két Bud Light-os kamionsofőrt hirtelen gyönyörű nők vesznek körül. Richard Overton szerint a Bud Light reklámok érzelmi gyötrelmeket, lelki fájdalmakat és 10.000 dollár anyagi kárt okoztak neki. A bíróságot viszont mindez nem hatotta meg.

Ha már senki mást nem tudsz beperelni, pereld be saját magadat!

1995-ben Robert Lee Brock ötmillió dollárra perelte be - saját magát. A vádirat szerint megsértette a saját emberi jogait és vallásos hitét azáltal, hogy lerészegedett és olyan bűntényeket követett el, amelyek végül a virginiai Indian Creek Correctional Centerbe, (vagyis börtönbe) juttatták: 23 évet kapott nagy értékű lopásért és rablásért.

Hogy miért perelte be saját magát? Úgy gondolta, hogy mivel a fegyházban nincsen jövedelme, ezért majd az állam fizeti ki helyette a megítélt kártérítést. A csavaros eszű fegyenc ugyanúgy nem hatotta meg a bíróságot, mint Bud Light-os társa.

Miért a bűnözőket tegyük egyedül felelőssé, amikor Hollywood sokkal több kártérítést tud fizetni?

1996-ban Patsy Ann Byers családja beperelte Oliver Stone rendezőt, a Warner Brother céget, és másokat, akik részt vettek a Született gyilkosok c. film elkészítésében. Állításuk szerint a film volt a felelős Sarah Edmondson és Benjamin Darrus tetteiért, akik ámokfutásuk során egy rablás alkalmával rálőttek Byers-re, maradandó károsodást okozva neki. A per végül 2001-ben zárult le. Oliver Stonékat felmentették.

Hollywoodnak még a XXI. században is sok pénze maradt

2000-ben Cleanthi Peters a Universal Studios-t perelte 15.000 dollárra, mivel állítása szerint érzelmi károsodásokat szenvedett túlzott félelmében a stúdió Halloween Horror Nights nevű elvarázsolt kísértetkastélyában.

Ha néhány kölyök kegyetlen bűntényeket követ el, ki a felelős?

Természetesen minden videójáték forgalmazója, amivel valaha is játszottak. 2001-ben Linda Sanders és a Colmbine középiskolai mészárlás más érintett családjai 25 film és videójáték forgalmazó céget pereltek öt milliárd dollárra. Azt állították, hogy nem történt volna meg a vérengzés, ha nem készülnek olyan videójátékok, mint pl. a Doom, Duke Nukem, Quake, Mortal Kombat, Resident Evil, Mech Warrior, Wolfenstein, Redneck Rampage, Final Fantasy, ill. Nightmare Creatures.

Az eljárást végül berekesztették, a családokat pedig kötelezték a videójáték- és filmgyártó cégek perköltségeinek megtérítésére.

Miért nem védtek meg saját magamtól?

2002-ben Edward Brewer két millió dollárra perelte a Providence kórházat. Az ok: elégtelen biztonsági intézkedések. A kórház ugyanis "nem tett meg mindent, hogy megakadályozza őt abban, hogy megerőszakolja az egyik pácienst." A bíró az ítéletben kimondta, hogy saját maga a felelős mindazokért a károkért, amik az általa elkövetett bűntény miatt érték Brewert. A kórház nem tehető jogilag felelőssé azért, mert ezt nem akadályozta meg.

Amikor a támadó bepereli az áldozatot

Egy hasonló esetben, Andrew Burnett 2003-ban beperelte Sara McBurnett-et és a San Jose Mercury News-t, mivel állítása szerint lelki fájdalmakat és poszttraumás stressz szindrómát okoztak neki. Az esetnek az volt az apró szépséghibája, hogy pont azért az esetért perelte be őket, amiért éppen három éves börtönbüntetését töltötte - mivel egy utcai incidens során többek között megölte McBurnett kutyáját.

A bíró rövid úton megszüntette az eljárást .

Az illegális zenei fájlcsere komoly bajba sodorhat. Mármint ha életben vagy, amikor állítólag csinálod...

2005-ben az RIAA beperelte Gertrude Waltont illegális zenei fájlok cseréjéért. Egy probléma volt a dologgal: a hölgy akkor már egy éve halott volt. A 83 évesen elhúnyt hölgynek a lánya szerint soha nem volt számítógépe.

Bár az RIAA Walton ellen ejtette a pert, ez csak egy volt a több mint 20.000 hasonló ügy közül, ahol nem egy esetben a beperelt családoknak még számítógépe sem volt. A vád zeneszámonként 150.000 dollárig terjedő kártérítést kért.

A gyenge gyomor és a gusztustalan tévéadások

2005-ben Austin Aitken 2,5 millió dollárra perelte az NBC tévétársaságot. Állítása szerint a "Fear Factory" című műsor egyes jelenetei, amelyek során a szereplők patkányokat ettek, szédülést és hányingert okoztak nála, végül ki kellett mennie hányni is.

A bíró valószínűleg nehezen őrizte meg komolyságát, amikor elutasította a per felvételét.

Összekevernek egy szupersztárral? Micsoda sértés!

2006-ban Allen Heckard 832 millió dollár kártérítésre perelte Michael Jordant és Phil Knight-ot, a Nike alapítóját. Állítása szerint hitelrontás áldozata lett és maradandó érzelmi károsodást szenvedett, mivel az emberek gyakran összekeverték a kosárlabdasztárral.

Rájöhetett, hogy ezt azért még Amerikában sem fogja komolyan venni a bíróság, úgyhogy még abban az évben visszavonta a vádakat.

Minden hasonló per szülőatyja, a McDonald's híres kávépere

1994-ben Stella Liebeck beperelte a McDonald's-ot, mivel égési sérüléseket szenvedett a cég túl forró kávéjától. Eredetileg a kezelései költségét akarta visszakapni a vállalattól, amik kb. 11.000 dollárt tettek ki, de amikor végül bíróságra került a dolog, már jóval nagyobb összegről volt szó.

Nem véletlenül lett ez a per minden hasonló perek szülőatyja, ugyanis a 79 éves hölgy nyerni tudott! Az esküdtek több mint kétmillió dollárt ítéltek neki, amit a bíró leszállított kb. hatszázezerre. Az ítélet ellen a McDonald's is és a hölgy is fellebbezett, végül peren kívüli megegyezés lett a dologból.

A végső összeg a mai napig nem derült ki, csak annyit lehet tudni, hogy kevesebb volt hatszázezer dollárnál. Bár Stella Liebeck nem lett dollármilliomos a kártérítésből, a fenti példákból is láthatjuk, hogy rengeteg szerencsevadászt ihletett meg a története.

És végül...

...a legeslegeslegesleghülyébb per, amikoris az öreg néni megszárítja a macskáját a mikrosütőben, és miután az állatka felrobban, bepereli a gyártót? Sajnos, az bizony csak egy legenda.

 

.

Címkék: hülyeség poén perek

Szerző: tulelocsomag

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lenyeg.blog.hu/api/trackback/id/tr731245762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása