Amerikában a fájlcseréért jelenleg kiszabható 150.000 dolláros (kb. 30 millió forintos) ZENESZÁMONKÉNTI büntetés helyénvaló és arányos az Obama adminisztráció múlt heti döntése szerint.

Az igazságügyminisztérium ugyanis megerősítette azt a Bush éra alatti állásfoglalást, ami alapján 675 ezer dollárra büntettek egy bostoni diákot 30 zeneszámért, illetve 2 millió dollárra (kb. 400 millió forintra) egy minnesotai háziasszonyt 24 illegális dalért.

Ezen felbuzdulva a gapersblock.com összeszedte, hogy milyen más bűnök büntetése kisebb a fájlcseréért kiszabottaknál. (Mivel a büntetés tartalmazhat esetleg börtönt is, ezt a 2007-es átlagos amerikai fizetéssel, kb. évi 50.000 dollárral számolta át. Persze egyrészt a börtön zuhanyzójában megélt élményeket nehéz pénzre váltani, másrészt viszont a fájlcseréért sem kizárt a börtönbéli vendégeskedés...)

Tehát, mik azok a bűnök, amikért jelenleg kisebb büntetést kapsz Amerikában, mint a fájlcseréért?

Az adott CD ellopása: 2.500 dollár plusz esetleg max. 1 év börtön, összesen max. 52.500 dollár
Gyermekrablás: 25.000 dollár plusz esetleg max. 3 év börtön, összesen maximum 175.000 dollár
Harcikutya-viadalok rendezése: összesen max. 200.000 dollár
A betörés és rablás: összesen max. 375.000 dollár
Szándékos gyújtogatás: összesen max. 375.000 dollár
Felindulásból elkövetett emberölés: összesen max. 775.000 dollár, még mindig jóval kevesebb a 24 dalért kapható 2 milliónál...

No comment.

 

 

 

Tudja valaki, hogy Magyarországon mi a mai helyzet?

Via gapersblock.com

.

Címkék: érdekes jog hülyeség fájlcsere

Szerző: tulelocsomag

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lenyeg.blog.hu/api/trackback/id/tr771338005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kicsitian_real 2009.09.18. 12:34:12

Magyarorszagon a zenek, filmek magancelra torteno letoltese ill. masolasa teljesen legalis a hatalyos jogszabalyok szerint (az un. jogvedo szervezetek, mint az ASVA rendszeresen allitja ennek ellenkezojet mindenhol, de attol meg igy van, tessek atolvasni a torvenyt), ezt kompenzalando fizetjuk a reprografiai dijat az Artisjusnak, ez minden adathordozo (ures cd, dvd, de meg a digitalis fenykepezogeped memoriakartyaja is ebbe a kategoriaba esik, mert majd pont azon fogsz letoltott zenet tarolni :P) araba be van epitve. A reprografiai dij egy ures DVD arabol durvan 110 forintot tesz ki, egy 16 es 32 GB kozotti pendrivenal pedig 2400 Ft-ot (!)

www.artisjus.hu/opencms/export/download/felhasznaloknak/aktualis_jogdijkozlemeny_U.pdf

Es ez a penz hova megy? Hat Bodi Gusztinak. Komolyan. Ugyanis a befolyt osszeget a legnepszerubb magyar eloadok kozott osztjak szet (reszben), mivel biztos oket masoljak a legtobben... Szoval teljesen abszurd a magyar helyzet (vizsgalja is az EU, hogy ezt igy hogy), bar meg mindig jobb, mintha kriminalizalnak a felhasznalokat, mint az USAban. Sajnos az ASVA pont efele szeretne elmenni, viszont ahhoz meg kellene szuntetni a reprografiai dijakat, amit az Artisjus szed be... Szoval vannak erdekellentetek.

Egyebkent meg a szomszed Pistikenek is atmasolhatod a Transzformeszt, amig nem kersz erte penzt (mas szoval nem a haszonszerzes a celod), akkor az is legalis. Feltolteni viszont nem szabad semmit. A szoftverek azok megint mas teszta, ott mar a letoltes is illegalis.

kicsitian_real 2009.09.18. 13:10:23

Illetve bocs, pontositok: ha a szomszed Pistikenek odaadod a Transzformeszt, hogy lemasolja, az legalis, de ha te masolod at neki, az mar nem az (ennek mi ertelme van, azt nemtom, az eredmeny ugyanaz mindket esetben...)

A torveny itt olvashato: artisjus.hu/opencms/export/download/aszerzoijogrol/szerzoi_jogi_torveny.pdf

Ja, es azt elfelejtettem mondani, hogy a cd, dvd-irok, illetve minden masolasra alkalmas kutyu (pl videokamera) araban is van reprografiai dij...
süti beállítások módosítása