...bebizonyítják hogy milyen egyszerűen becsapható az agyunk.

David O'Relly, aki egyébként animációs filmeket készít, egy érdekes képet rakott össze. A képen a vonalak egy középpont körül forognak, de a szemünk úgy látja, mintha legalább négy vagy öt független tengely körül forognának. Erre azonnal ráugrott egy csomó matematikus, megmagyarázták, és gyártottak hasonlókat is. Ha sokáig nézed, hipnotikus hatású:)

Ha nem hiszed, hogy igazából egy középpont van csak, nézd meg a monitort távolabbról! Ha pedig kíváncsi vagy, hogy miért látja így az agyunk, a megoldáshoz kattints tovább!

A képet nézve az ember agya egy olyan képváltási frekvenciával próbál lépést tartani, ami túl gyors számára. Ez ugyanaz a jelenség, ami miatt bizonyos sebességnél az autók kerekeit úgy látjuk, mintha visszafelé forognának. Amikor a kerék 350 fokot fordul, az agyunk úgy értelmezi, mintha -10 fokot fordult volna. Ekkor aztán kipótolja a nem látott elmozdulást a legkisebb számára lehetséges mozgással.

Ha jól számolják ki a sebességet, teljesen meghülyíthetik szegény agyunkat. Aztán ha sokáig nézed, a végén összehányod magadat...

 

.

Címkék: érdekes érzéki csalódás

Szerző: tulelocsomag

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lenyeg.blog.hu/api/trackback/id/tr161136537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

derelict 2009.06.10. 10:34:02

vitatkoznék: nem az agyad csapod be, ez egyszerűen a diszkrét frame-eken alapuló mozgóképek hiányossága (a visszafelé forgó kerék is!)

az agyanak ugyanis nincs mintavételi frekvenciája, teljesen analóg rendszer vagyunk. gondolj bele: visszafelé forgó autókereket, álló, vagy lassan forgó helikopter rotort is csak filmen láthattál még.

a magyarázat amugy kb ugyanaz, amit leírtál; a rács középponttól távolodó részeinek azonos szögelfordulással nagyobb utat kell megtenniük, ami a rács jellegből fakadóan egy bizonyos mintavétel esetén azt eredményezi, hogy bizonyos pixelek ugyanoda esnek, és úgy tűnik, hogy nem a rács fordult el, hanem a forma változott meg - illetve ez esetben egyfajta interferencia miatt több csomópont kialakulásának tűnik.

hogy lásd mennyire nem az agyad csapja be, simán nézd lassítva az egészet, egyik-másik frame között kézzel váltva.

Flashy7 2009.08.06. 22:28:47

szabad szemmel is lehet látni visszafele forgó kereket. nem, nem bedrogozva meg ilyesmi, de a fáradtság "segít".

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2009.09.10. 22:22:20

Ha fáradt vagyok, akkor a neon vagy a képcsöves tévék villogását is kevésbé érzékelem. Ha friss vagyok, simán látom hogy villognak.
Illetve ahova nézek ott kisebb a szem mintavételezése mint a "szemem sarkában" vagy hogy is fogalmazzak. Próbáljátok csak ki, nézzetek meg egy neont vagy tévét úgy hogy mellé néztek. Minél inkább mellé néztek annál jobban érzékelni hogy villognak.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2009.09.10. 22:24:53

Ez is érdekes: www.philosophyblog.com.au/images/optical-illusion-mr-angry-and-mr-calm1.jpg

Meg lehet vele viccelni két ismerősödet: egyik nézze a monitort távolról, másik közelről, és vitatkozhatnak egymással egy jót, hogy melyik arc vicsorog. :)
süti beállítások módosítása