Az alább felsorolt dolgokat sokaknak rosszul tanították meg az iskolában. Te vajon találkoztál velük? És tudod a helyes választ?

A víz nem csak azért kék, mert visszatükrözi az eget

Sokan hiszik azt, hogy a tengerek és tavak vize csak azért kék, mert visszatükröződik bennük az ég színe. A valóság ezzel szemben az, hogy a víz önmagában is kék. Ennek az a magyarázata, hogy a vízmolekulák is elnyelnek valamennyi fényt, méghozzá különböző mennyiséget a különböző tartományban. Ezek után a vizet olyan színűnek látjuk, amilyen színből a legkevesebbet nyeli el, tehát a legtöbbet sugározza vissza - ez pedig a kék.

Az ég kékjének visszatükrözése? Azért annak is van jelentősége: főleg akkor, ha a víztükör sima, és tíz foknál alacsonyabb szögben tükröződik róla vissza az ég.

 

.

Címkék: érdekes tudomány tévedés iskola tévhit

Szerző: tulelocsomag

8 komment

A szemünk néha becsap minket. Nehéz eldönteni, hogy mit is látunk a képen, négy tökéletes kört, vagy valami mást?

Hogy tudjál aludni az éjszaka, leírom a választ - igen, jól sejtetted: a képen tényleg négy tökéletes kör van!

 

Via Digg.com

Ha szereted az ilyen típusú érzéki csalódásokat, ez is érdekelni fog: Matematikusok, ha szórakoznak

.

Címkék: érdekes érzéki csalódás

Szerző: tulelocsomag

2 komment

Pénteki bukta

2009.08.14. 12:39

A pénteki bukta/szívás sorozat új része. Pénteken.

Via Snorgtees.com (itt megveheted pólón is a képet)

A pénteki bukta sorozat előző része

.

Címkék: poén szívás pénteki bukta

Szerző: tulelocsomag

Szólj hozzá!

Megkapnád az amerikai állampolgárságot?

2009.08.13. 14:11

Az msnbc.com jóvoltából itt a lehetőség, hogy megtudd, megkapnád-e az amerikai állampolgárságot! Pontosabban: sikerülne átmenned azon a teszten, amit a bevándorlókkal íratnak?

A kiértékelés szerint minimum 85%-ra kell jól válaszolnod, hogy tárt karokkal várjanak az Újhazában. (Nekem 65%-osra sikerült a teszt, de mentségemre szóljon, hogy nem akarok Amerikába költözni.) Annyi irónia a teszt kiértékelőibe is szorult, hogy a 85%-os eredmény elérésekor elismerik, hogy az illető valószínűleg többet tud az USÁ-ról, mint a legtöbb amerikai...

A kérdések között van néhány elég nehéz is, például: "Ki jelenleg a Legfelsőbb Bíróság Elnöke?" (Annyit segítek, hogy NE George W. Bush-t jelöld meg...)

Aztán ott van a Vágó István vonal ("Zárjunk ki kettőt") - "Melyek tartoztak az eredeti 13 állam közé?" - a négy lehetőség közül kettő 14 államot sorol fel...

Végül külön kategóriát képviselnek azok a kérdések, amikre a tesztben tulajdonképpen benne van a válasz. Erre példa a következő 3 kérdés: "Melyek tartoztak az eredeti 13 állam közé?" "Hány csík van az amerikai zászlóban?" (10? 13? 50? 51?) "Mit jelképeznek a csíkok az amerikai zászlón?" (Néhány valószínűtlen válasz között) "Az eredeti 13 államot" Egy kis logikával azért ezen a hármon együtt nem illik megcsúszni...

Ha ezek után azt mondod, hogy "oké, de akkor te hogyhogy csak 65%-ot értél el"? Erre csak azt tudom felelni: Kattints át az msnbc.com-ra, töltsd ki a tesztet, aztán írd meg ide kommentben, hogy neked hány százalékos lett!

.

Címkék: érdekes teszt amerikai állampolgárság

Szerző: tulelocsomag

5 komment

Egyetlen aláíráson múlott

2009.08.12. 15:27

Mennyit számít egyetlen szavazat: fájdalmas példán tanulta ezt meg Michael Heagerty, a New York állambeli Syracuse városi tanácsának demokrata tagja.  Mivel idén novemberben lejár a mandátuma, a múlt hónapban össze kellett gyűjtenie 335 aláírást, hogy indulhasson az újraválasztásért. (Ez általában rutinfeladat a 700.000 lakosú város törvényhozásának tagjai számára.)

A júliusi határidő elérkeztekor viszont Heagerty döbbenten szembesült két ténnyel. Az egyik az volt, hogy a kelleténél eggyel kevesebb aláírás gyűlt össze ahhoz, hogy megszerezze az újraindulás jogát. A másik az volt, hogy ő maga elfelejtette aláírni a papírt...

Tehát egyetlen aláírás hiányzott: a sajátja.

A szavazatszámláló/aláírásérvényesítő bizottság egy demokrata tagja nyilatkozta, hogy "35 éves gyakorlatomban még soha nem találkoztam ennyire szoros eredménnyel." (És valószínűleg magában hozzátette: "és ekkora lúzerrel sem...")

Heagerty számára még nem veszett el minden, mivel a (jóval jelentéktelenebb) Munkáscsaládok Pártjának listáján még el tud indulni. "A szavazóknak novemberben kicsit tovább kell majd keresgélniük, hogy megtaláljanak a szavazólapon." - mondta Heagerty.

Addig is reménykedhet, hogy akkor már egyetlen szavazat sem fog hiányozni...

 

Via Syracuse.com

A blogon érdekelhet még: A világ 7 legdurvább pechszériája

.

Címkék: érdekes aláírás szavazat pech lúzer balszerencse

Szerző: tulelocsomag

Szólj hozzá!

Extravagáns párnák - TOP7

2009.08.11. 11:44

Szeretnéd, hogy a párnád elüssön az átlagos vánkosok unalmas tömegétől? Íme a kreatív párnák toplistája:

7. Vértócsa párna

Ez a horrorisztikus párna kissé kificamodott ízlésvilágú barátok ijesztgetésére ajánlható. Náluk viszont garantált a sikered.

A folytatásért kattints ide! »

.

Címkék: érdekes kreatív vicces poén párna top7 top 7 vánkos

Szerző: tulelocsomag

Szólj hozzá!

A szocialista autóipar dicső koppintásai

2009.08.10. 15:49

A hidegháború utáni években divat volt a szocializmus felsőbbrendűségét hirdetni. Nem tudom, hogy ezek után mit kezdtek azzal a ténnyel, hogy a szovjet autóipar büszkeségei közül nem egy teljesen megegyezett néhány kifutó "kapitalista" modellel... Következzen a szocialista autóipar néhány büszkesége - "nyugati" eredetivel együtt:

 

Amerikai Ford AA (1927-32) vs orosz GAZ AA (1932-42)

GAZ

Német Opel Kadett (1936-1940) vs orosz Moszkvics 400 (1947-56)

Moszkvics

A folytatásért kattints ide! »

.

Címkék: kína érdekes autó szovjet koppintás autógyártás másolat

Szerző: tulelocsomag

6 komment

süti beállítások módosítása