Kevesen tudják, hogy Budapesten volt az első olyan világverseny, ahol kötelező volt a nemi vizsgálat: az 1966-os budapesti atlétikai Európa-bajnokság. A teszt abból állt, hogy a 243 indulónak többé-kevésbé meztelenül fel kellett vonulnia egy csupa nőkből álló orvosi bizottság előtt. (És a bizottság tagjainak nő-mivoltát vajon ki vizsgálta??) Mindenesetre egyetlen versenyző sem bukott le, viszont a megalázó élményből rendes méretű botrány kerekedett. Így 1967-ben a kijevi atlétikai Európa Kupán már kromoszómavizsgálattal próbálták kiszűrni az álnőket.

Utoljára az elmúlt hetekben Caster Semenya dél-afrikai futónőt támadták azzal, hogy ő igazából nem is nő. Hogy mennyire az, végül novemberben fogja szegényről eldönteni a Nemzetközi Atlétikai Bizottság... Persze nem ő volt az első, akinek a mindenféle nemi jegyei botrányt kavartak. Kik voltak hát Semenya elődei?

Dora Ratjen

Az 1936-os olimpián Adolf Hitler meg akarta mutatni az egész világnak az árja faj felsőbbrendűségét. Női magasugrásban a németek Dora Ratjent nevezték, aki két dologról is ismert volt: egyrészt hogy nagyon mély hangja volt, másrészt pedig, hogy nem volt hajlandó a többiekkel együtt bemenni a női zuhanyzóba… Ratjen végül egy német vasútállomáson bukott le, egy Európa-bajnokságról hazafelé: kiszúrtak valami gyanúsat a szoknyája alatt… kiszúrták, hogy nem borotválkozott... Elrendelték az orvosi vizsgálatot, és Ratjenről hamar kiderült, hogy igazából Hermann. 1938-ban örökre eltiltották a további versenyzéstől.

Stella Walsh

Volt idő, amikor a lengyel-amerikai sprinter, Stella Walsh volt a leggyorsabb nő a földön. 1932-ben aranyérmet, 36-ban ezüstöt nyert százméteres síkfutásban. Karrierje során több mint száz nemzeti- és világrekordot jegyzett, és bekerült az amerikai „Track and Field Hall of Fame”-be. Egész életét nőként élte le (beleértve rövid házasságát egy amerikai férfival). 1980-ban Cleveland-ben áldozatul esett egy bevásárlóközpont elleni fegyveres támadásnak. A halottkém meglepődve fedezett fel valami oda nem illőt Stella Walsh lábai között... A további vizsgálat megállapította, hogy kromoszómái szerint tulajdonképpen férfi és nő is volt egyszerre.

Edinanci Silva

A brazil dzsúdós - akinek férfi és női nemi szerve is volt - nem kockáztatta a kizárást, a kilencvenes évek közepén nővé műtette magát. Az olimpiai bizottság szabályainak így három olimpián is elindulhatott a többi hölgy nagy bánatára. Sydney-ben volt olyan ellenfele, aki külön sajtókonferenciát hívott össze Silva nemének támadására. Bár végül Silva sosem nyert olimpiát, a Pánamerikai Játékokon többször is az első helyen végzett.

Tamara és Irina Press

A Press nővérek a hatvanas években összesen öt olimpiai aranyat nyertek a Szovjetuniónak, és 26 világrekordot értek el. A nemi tesztek bevezetésével azonban hirtelen nekik is félbeszakadt a karrierjük…

Heidi Krieger

Az NDK hírhedt szuperember-programjában állítólag tízezerre is rúghat a résztvevő sportolók száma. Heidi Krieger súlylökő is azok között volt, akiket edzőik szteroid-koktélok fogyasztására és más teljesítményfokozó szerek szedésére vettek rá.
Tizenhat éves korában elképesztő mennyiségű szteroidot és fogamzásgátlót kapott az edzőjétől. Szőrösödni kezdett, és az izomtömege is jelentősen megnőtt. 1986-ban húsz évesen Európa-bajnok és olimpiai aranyérmes is volt. A szerek hatásának eredményeképp végül a kilencvenes évek közepén műtéttel megváltoztatta a nemét, és a neve is Andreas lett.

Ewa Klobukowska

Ewa lengyel rövidtávfutó volt, aki az 1964-es tokiói nyári olimpián aranyérmet nyert a 4x100-as váltó tagjaként, egyéniben pedig a százméteres síkfutás bronzérmese lett. Ő volt az első olimpikon, aki elbukott a nemi vizsgálaton. A „kelleténél eggyel több kromoszómája” miatt 1967-ben eltiltották a versenyszerű sporttól.

Mary Edith Louise Weston

Mary Edith Louise Weston a világ legjobb súlylökője volt 1924 és 30 között, és a legjobb gerelyhajító 1927-ben. A mai napig ő tartja Nagy Britannia női súlylökő rekordját. A 30-as évek közepén aztán Mary Edith-ből hogy, hogy nem, Mark lett…

Balázs Jolán (Iolanda Balas)

A romániai magyar Balázs Jolán 1957. és 67. között a női magasugrás egyeduralkodója volt: 140 különböző versenyt nyert meg, 14 alkalommal javította meg a világrekordot (1,74-ről több lépcsőben 1,91 méterre). Miután bevezették a kötelező nemvizsgálatot a hatvanas években, nem volt hajlandó elindulni az olimpián. A budapesti Európa-bajnokságon – ahol először volt kötelező a nemvizsgálat – már csak nézőként volt jelen. Sokak által azóta is vitatott módon a román atlétikai szövetség képviselői azt állították, hogy a jobb oldalon olyan ín-meszesedése lett, ami miatt soha többet nem tudott versenyezni.

 

Ahogy Caster Semenya néhány hetes példája is mutatja, a nemi identitás meghatározása azóta sincsen megnyugtatóan rendezve. Jelenleg ott tartunk, hogy míg a doppingszerek ellenőrzése sosem látott méreteket öltött, a mai napig nincs egzakt meghatározása annak, hogy mikor „túl férfias” egy nő ahhoz, hogy más nőkkel versenyezzen.

 

Via buzzfeed

 

.

Címkék: érdekes olimpia férfi nő nemi botrány

Szerző: tulelocsomag

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lenyeg.blog.hu/api/trackback/id/tr511389736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greffi 2009.09.21. 22:32:36

jó poszt, igényes, gratu! azért még egynéhány kelet-német szépséget bevehettél volna :-)

E-one 2009.09.22. 01:45:36

asszem, Dora Ratjennek nem a szoknyája alatt szúrtak ki valami gyanúsat, hanem az Eb-ről hazafele megeresztett egy korrekt kis borostát, eltusolni is csak azért nem lehetett, mert két angol turistának is feltűnt. amúgy jó post, még, még:)

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.09.22. 10:25:11

@E-one: Én is ezt a verziót olvastam nemrég.

Olyan nem volt, hogy nő indult férfiként?

KZsuzsa · http://deepindata.com 2009.09.22. 11:43:18

jó lett nagyon a post :)

szerintem igazából az nincs tisztázva megnyugtatóan, hogyha valaki hermafrodita (Semenya is ugye, meg a felsoroltak közül többen is), akkor az milyen neműként indulhat sportversenyen.

tulelocsomag · http://lenyeg.blog.hu/ 2009.09.22. 11:51:27

@E-one: @mistinguett: köszi, javítottam!

@mistinguett: A posztban egyébként nem írtam le, de baromi érdekes, hogy a női sport fejlődése is olyan iszonyatos mértékű, hogy pl.
- az 1984-es los angeles-i olimpia női győztes marathon ideje megvert volna minden férfit 1956-ig bezárólag
- a száz méteres női gyorsúszás 1992-es olimpiai rekordere (tehát bőven a szuperruhák előtt) megvert volna minden férfit 1972-ig, beleértve pl. a legendás Johnny Weismüllert kb. 5 másodperccel
- az 1988-as 400 m gyorsúszás győztese ugyancsak, viszont pl. Johnny Weismüllert több, mint egy perccel verte volna meg
- de pl. 30 km-es sífutásban az 1992-es női győztes idő megvert volna minden addigi férfi időt is...

E-one 2009.09.22. 19:21:08

@mistinguett: volt pár éve egy focistanő, asszem, mexikói, de nem esküdnék meg rá, aki annyira jól nyomta, hogy le akarta igazolni egy férficsapat, de nem engedte a szövetség

greffi 2009.09.23. 14:55:37

E-one: ja valami rémlik...

Az viszont biztos, hogy van kanadai hokikapus, aki nő létére férfi csapatban véd, és asszem a svéd harmadosztályú jégkorongbajnokságban is tolja egy hölgy, még pedig csatárként...

Avatar 2009.10.07. 17:54:08

Szerintem el kellene törölni a nők és a férfiak közti szeparációt. Ha a világ legjobb magasugróját keressük, akkor ne indítsunk külön futamot a nőknek, csak mert ők anatómiailag hátrányban vannak, hiszen ennyi erővel lehetne 160cm alattiaknak és 100 kg felettieknek is külön-külön magasugró verseny, hiszen ők is nyilván hátrányban vannak a 2m-es 60kg-os ugróbolhákhoz képest...

anarcho78 2009.12.17. 15:57:11

sose értettem, mit kell ezen görcsölni. bemegy a vetkőzőbe, meztelenül megnézik, ha van himbilimba férfi, ha nincs, nő. ennyi. vagy nem?