Iroda székek nélkül

2009.05.31. 20:12

Eszement főnökök a munkahelyen? A japánok ebben is előttünk járnak: a Canon Electronics elnöke, Hisashi Sakamaki kiváló gondolatot vett fejébe.

Szerinte az emberek gyorsabban dolgoznak egy olyan irodában, ahol nincsenek székek, így az alkalmazottai állva végzik egész napos munkájukat.

Véleménye szerint ez azon kívül, hogy megtakarítást jelent, növeli a hatékonyságot, és javítja a munkahelyi kapcsolatokat is. (Gondolom tényleg jól építi a közösséget a főnök együttes anyázása...)

A főnök úr másik nagy ötlete a folyósón valósult meg: ha nem teszel meg legalább 5 métert 3,6 másodperc alatt, azonnal megszólal egy riasztó (igen, ott a kép jobb oldalán).

Erre az egészre pedig a padlón lévő felirat figyelmeztet, mondván: „Siessünk, hiszen ha nem tesszük, a vállalat és az egész világ megsemmisül!”

 

Hasonlóan kreatív, de kevésbé bunkó megoldásokról is olvashatsz a blogon: Kreatív repülőterek, vagy egy lightosabb bejegyzés: Kreatív buszreklámok

 

.

Címkék: japánok okosság munkahely

Szerző: tulelocsomag

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lenyeg.blog.hu/api/trackback/id/tr971154514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a_tom 2009.06.10. 09:44:05

Még gyorsabban dolgoznának ha tűz égne alattuk vagy tűkkel szurkálnák őket.... Szerencsétlenek :(

newdawn 2009.06.10. 09:54:24

Én nem tudom...lehet sajnálni a japókat, meg, hogy fura népség, meg röhögni a hülyeségeiken...de attól még 2 atom után ~65 évvel a világ országai közt az élvonalban van elég sok gazdasági szegmensben. Szóval azok mellett, hogy fura szerzetek, szerintem jár a riszpekt is:)

zZz 2009.06.10. 11:09:02

"„Siessünk, hiszen ha nem tesszük, a vállalat és az egész világ megsemmisül!”"

Bár az utolsó kanjit nem tudom megfejteni, a többi stimmel. Szóval tényleg az van odaírva :)

@newdawn: és ezt pont annak köszönhetik, hogy az életük nagy részben a munkáról szól, utána jön csak a család (tudod, kell a jövőben is munkaerő), az egyén meg le van szarva úgy en bloc.

phaidros 2009.06.10. 13:05:31

És mindenki ugyanúgy öltözik az irodában is...

nyíregyházi betti 2009.06.11. 07:19:02

Lenne még néhány ötletem, hogyan lehetne még jobb munkára "ösztönözni" őket.

1.Ablakot befalazni, mert a természet látványa elvonja a figyelmet.

2.Kb.60dkg/láb kemény bőrcipőre váltani.

3.Légkondit, szellőzőt kikapcsolni.

4.Ügyfeleket beengedni, s a kiosztott +feladatokhoz szigorúan hasraütéses alapon normaidőket megszabni.(Ügyféllel töltött idő nem számít a normaidőbe!!!)

5.Folyamatosan lebaltázni őket mert nem megfelelő a munkavégzésük "tempója".

6.A munkaidő előtti (és természetesen nem lecsúsztatható és nem is fizetett) megbeszélésen időnként főnökileg obszcén szavakkal illetni a társaságot!

7.Elég lenne ebbe az egész irodába egykét rabszolga és egy főnök/műszak.

8.A forintban kb.65-70 ezer/hó nettó fizetés melletti esetleges prémiumot szigorúan szubjektíve osztani.

Komolyan: mindezek bevezetése ellenére még mindig jobb dolguk lenne, mint pl.munkatársaimnak és nekem itt Európában...Mi már azért is boldogok vagyunk, hogy van bejelentett munkahelyünk.:-))))))))))

nemjogasz 2009.06.11. 10:31:57

sőt, ha esetleg azonnali helyszíni tarkólövéssel büntetnék ha nem hozod a normaidőt, akkor még jobban dolgoznának. Lásd a Schindler listája stopperezős jelenetét.

fidelcastro 2009.06.11. 14:30:06

kedves betti

japán cégnél dolgozom. elég jól állunk a javaslataid bevezetésével:

1. az irodai dolgozók körülbelül 65%-a már most is ablaktalan irodákban dolgozik, de a kaizen nem áll meg!

2. a rendszeresített munkavédelmi cipő súlya már egészen jól megközelíti az általad javasolt lábbeli súlyát

3. a légkondícionáló és szellőztető rendszer az egyik leggyengébb pontunk épületgépészeti szempontból (alultervezett, nehezen szabályozható, de legalább megbízhatatlan)

4. a normaidők kezdetben ad hoc jelleggel lettek meghatározva, de sajnos ezt a pompás módszert jól tönkretették a léha magyarok, meg az akklimatizálódás során megfertőzött japán kollégák a valós, mért időadatokkal

5. jelentem ez is megvan; néha a szolgalelkűbb és önálló gondolkodásra alkalmatlan magyar vezetők is élnek ezzel a remek ösztönző eszközzel

6. a lehülyézést konkrétan még csak munkaidő alatti megbeszélésen alkalmazza a japán termelési igazgató (szellemi színvonaláról azt érdemes tudni, mikor kiesett egy foga, pillanatragasztóval rögzítette vissza; aztán egy másikat is - "great success!")

7. ez még odébb van; ehhez jóval több valós normaidőt kellene visszaírni kitalált értékekre és akkor megkezdődhet egy újabb "sódzsin"

8. a fizetésemelés és kategórialéptetés már most is sokszor pofa alapján megy, de ez azt hiszem nem újdonság idehaza

most nincs nálunk felvétel, de ha enyhül a válság és újra felívelő pályára állunk, nálunk minden bizonnyal lenne helyed, ha még további ötleteid is akadnának!

ui. amit nem értek, akkor ezek a canon-os dolgozók hogy alszanak az asztalaik mellett (gazdáinknál ez bevett szokás...)

üdv,
fidel

nyíregyházi betti 2009.06.11. 21:04:44

Juhéjjj!!! Megvalósult az internacionalizmus! Tök mindegy, hogy mely nációból származnak az nagyvezéreink,egyformán bánnak velünk. Mi pedig lehajtott fejjel tűrünk..........

KalÁgi 2009.09.07. 11:29:55

Igyekszem gyakorlatiasan szemlélni:

1. Vajon mennyibe került kicserélni az egész iroda (irodák) bútorzatát magasabbra?
2. Vajon a vezetőség az irodában hogyan dolgozik? és kirúgnának-e ha az ő irodájukból kidobálnám a széket?
3. Kapnék-e jutalmat, ha azt az újítási javaslatot nyújtanám be, hogy minél magasabb beosztásban dolgozik (és minél többe kerül a cégnek) valamely alkalmazott, annál nagyobb sebességgel kell haladnia? Csop.vez. 3,2sec , oszt vez 3,0 sec , régiós vezetők 2,2 sec ,
.... a legfelső vezetés csak hármasugrással pl...
4. Vajon ki lehet rugatni Hisashi Sakamaki urat azzal, ha az irodában mindenki benyújtja a felmondását? Ez kábé ötvenhétszer akkora veszteség, mint amennyi nyereséget lehet remélni(?) a fenti megoldásoktól.

Az a jó az ilyen "újításokban", hogy mérhetetlen a haszna vagy kára bevételi adatokban. Csak a dolgozók fizikai és mentális állapotának romlása volna mérhető, az viszont nem szokott felmérés témája lenni.

KalÁgi 2009.09.07. 11:36:44

@newdawn: A gazdasági növekedés óriási üteme mellett rohamos mentális állapot romlása, a családok szétesése is. A hifi csodákkal berendzett modern kamasz-szoba mély emberi kiszolgáltatottság gyümölcse. Sivársága a nyomornegyedek sivárságával vetekszik, ez nem mérhető gazdasági mutatókkal:-(
A japán társadalom egyáltalán nem irigylásre méltó áron éri el gazdasági eredményeit.

mazsola74 · http://allas-keres.blog.hu/ 2009.09.11. 10:46:30

HR szakmában már sok mindent láttam, hallottam. De ez mindenen túltesz. Remélem, étkezésre sincs idő, lehetőség, az üres gyomor motiválhat a gyorsabb munkavégzésre:)

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.09.15. 14:42:03

Fuss az életedért?

Elszomorító, milyen "leleményes emberek" vannak.

Vajon a saját teljesítményét milyen feltételekhez köti? :D

cehiu 2010.07.24. 22:16:07

Szerintem is úgy lenne igazság, hogy ha az operátor álló munkát végez, akkor az irodai munkás se üljön.
Bár nem tudom, egy irodai dolgozó, milyen munkát végez, amit gyorsan kell csinálnia, de hogy ne kávézzanak meg járkáljanak annyit, arra volna egy pár tippem.
süti beállítások módosítása