Kreatív repülőterek

2009.07.08. 08:57

A következő repülőterek ilyen vagy olyan módon elég kreatívan oldották meg a feladatot: legyen hová leszállni a repülőgépeknek…

Az atlantai repülőtér

A Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport ötös leszállópályáját öt év után, 2006. májusában nyitották meg. 1,28 milliárd dollárba került. Ebben a leszállópályában az a különleges, hogy alatta halad el az I-285-ös számú tíz sávos autópálya. Személyesen is volt alkalmam megtapasztalni, milyen érdekes érzés átgurulni az autók tengere fölött. Az építkezés méreteiről elmond egy-két dolgot, hogy annak kezdetekor egy nyolc kilométeres futószalag-rendszert hoztak létre csak a föld szállítására…

A gibraltári repülőtér

A gibraltáriak nem szórakoztak holmi felüljáróval, mint az amerikaiak Atlantában. Ők megoldották az egészet egy sorompóval. Így hát itt található a világ legnagyobb olyan leszállópályája, amelynek szintbeli kereszteződése van egy közúttal. Így van: egy teljesen átlagos autóúttal. A dolog tulajdonképpen ugyanúgy működik, mint egy vasúti átjáró: a Winston Churchill Avenue le lesz zárva, akárhányszor áthalad – egy repülő.

 

Kóbe repülőtere (Japán)

Rengeteg repülőtér található víz mellett, néhány igen közel ahhoz, viszont elég kevés olyan van, amelyik kifejezetten a vízre épített mesterséges szigeten fekszik Ezek közé tartozik Kóbe repülőtere, ahol a repülőteret hidak kötik össze a szárazfölddel. (Egy másik híres példa hasonlóra az új hong kong-i repülőtér)

Funchal repülőtér (Portugália)

Amikor a mérnökök megpróbálták kitalálni, hogy hogyan lehetne a repülőtér veszélyesen rövid leszállópályáját meghosszabbítani, rájöttek, hogy a legjobb megoldás egy oszlopokra fektetett leszállópálya lehetne.
Így hát elkészítettek egy 180 tagú, egyenként több mint száz méter magas oszlopból álló sort, amin maga a leszállópálya nyugszik. Ezzel egy csapásra megoldották a parkolás kérdését is, hiszen az autók kényelmesen elférnek a leszállópálya alatt. A végeredmény egy nagyon szép konstrukció, és az Nemzetközi Híd- és Szerkezetépítő Társaság kiemelkedő szerkezeteknek járó díja lett.

Princess Julianna repülőtér (St. Martin szigetek)

Egy ilyen listáról természetesen nem maradhatott ki ez a repülőtér, ahová nem egy ember álma egyszer eljutni. Itt ugyanis olyan közel van a leszállópálya vége a tengerhez, hogy a strandon nyaralva úgy érezheted, hogy ha nem fekszel le a homokba, megskalpol egy arra járó 747-es…

 

 

 

Ha szerinted van még olyan érdekes repülőtér, ami kimaradt, írd meg kommentben!

UPDATE: (Köszi, Tomi_!) egy újabb gyöngyszem:

Lukla Airport (Nepál)

A második képen látszik, hogy a leszállópálya még lejt is a szakadék felé...

 

Via Digishimo.com

Ez is érdekelhet a blogon: Kreatív buszreklámok

.

Szerző: tulelocsomag

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lenyeg.blog.hu/api/trackback/id/tr51229233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása