Kék halál az autópályán

2010.02.09. 19:53

Amikor pár éve először hallottam, hogy egyre több autóban elektronika irányítja a gázadást, fékezést vagy éppen a kormányzást, felállt a szőr a hátamon. Rögtön megjelent előttem a kép: hiába nyomom hisztérikusan a féket, a lefagyott szoftver miatt a hatás csak annyi lesz, mintha a kormányt ütném-verném tiszta erőből.

Hiszen ahol szoftverek vannak, ott a lefagyás is előfordul. Kevés olyan komolyabb PC felhasználó van, aki ne tudná, mit jelent a "kék halál". (Macintosh felhasználóknak a fordítás: "strandlabda") Mást jelent viszont a kék halál az íróasztal előtt ülve, és mást az autópályán...

Nem tartom kizártnak, hogy úgy fogunk visszanézni ezekre a napokra, mint amikor először szembesültünk mindezzel komolyabban. A Toyota körül kialakult botrányt (=többen meghaltak, mivel egyszerűen nem tudták megállítani az autójukat) jelenleg a beszoruló gázpedálra fogják, sokan azonban nem fogadják el ezt a magyarázatot. Nem egy szakértő szerint simán kiderülhet, hogy az egészért az elektronikai ill. szoftverháttér a ludas.

 

Ha így lesz, eléggé ironikus, hogy a világ egyik legmegbizhatóbb autóit gyártó cége lesz a rossz minőségű szoftverek miatti problémák emblematikus figurája. És ha így lesz, ők lesznek ugyan az elsők, de semmiképpen sem az egyetlenek akik így járnak.

A mai napig nem értem pontosan, miért gondolják az autógyárak, hogy az ember életét rá lehet bízni az elektronikára és a szoftverekre. Igen, mindez évtizedek óta jól működik a repülőgépek esetében. Egyet azonban nem szabad elfelejteni: amíg egy repülőgépen minden rendszer két-háromszorosan túl van biztosítva, addig ez az autóknál semmiképpen sem éri meg. Amikor késhegyre menő küzdelem folyik a gyártási költségek egy euróval - sőt, eurocenttel - való csökkentéséért, nem fognak a biztonság miatt 2-3 különálló rendszert tervezni ugyanannak a feladatnak az elvégzésére.

Miközben állítólag egy tipikus mai autó árának kb. 40 százalékát a benne lévő elektronikai rendszerek és az őket összekötő (egyre összetettebb) hálózatok teszik ki, kezdenek a PC-s világban megismert jelenségek is megjelenni.

Vannak olyan hibák, amik egyszerűen csak idegesítőek. Az Amerikában forgalmazott 2005-ös Subaru Forresterek esetében például minden alkalommal, amikor a központi számítógépet újraindítják (gyakorlatilag minden szervizeléskor), az autó elfelejti az ideális benzin-levegő arányt. Kb. 20 perc alatt a számítógép újratanulja a beállításokat - addig viszont nem ritka a lefulladás, akár a legrosszabbkor. Mivel a Subaru egyszerűen képtelen volt megtalálni a hiba pontos forrását, végül azt a megoldást választotta, hogy a szervizek minden alkalommal 20 percig járassák az autókat, mielőtt visszaadják a tulajoknak...

A szervizek kezdik visszasírni azokat az időket, amikor még a motorproblémák többsége egy csavarkulccsal megoldható volt. Jelenleg viszont az autószerelés egyre inkább abból áll, hogy rádugnak egy fekete dobozt (a szervizkomputert) egy másik fekete dobozra (az autó egységére) és reménykednek, hogy majd csak történik valami.

A Computerworld egyik blogírója még tovább vitte ezt a gondolatmenetet: mi van akkor, ha valaki valahogyan feljuttat egy vírust az autó egységére? Majd veszünk vírusölőt is az autónkhoz? Vagy mi történik, ha egy terroristacsoport bejuttat valakit a gyártósorra, és beállítja, hogy egy adott napon autók ezreinek fagyjon le a kormányvezérlő szoftvere?

Persze, lehet azt mondani, hogy az autókban működő elektronika olyan messze van a Windows-tól, mint Makó Jeruzsálemtől. De ahol szoftverek vannak, ott a lefagyás is előfordul. A probléma az, hogy egy százhúsznál folyamatosan gyorsuló autó nem ugyanaz, mint egy íróasztalon csücsülő PC. Ott nem elég, ha bezársz minden ablakot.

Via Computerworld

Ez is érdekelhet a blogon: Halhatatlan emberek húsz éven belül? esetleg: A számítástechnika hőskora

.

Címkék: mac windows vélemény szoftver autó toyota elektronika drive by wire

Szerző: tulelocsomag

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lenyeg.blog.hu/api/trackback/id/tr261735271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JonC 2010.02.09. 20:09:24

na igen, valóban ijesztő lehetőségeket vázoltál fel... vannak területek, ahova egész egyszerűen NEM VALÓ az IT, mert egy esetleges bug nem csak annyit okoz, hogy "némmá, lefagyott a WOW", hanem emberek életét is követelheti... vissza kell szorítani az autók tovább bonyolítását, mert egyre több Toyotás eset fog bekövetkezni (még ha ott állítólag tényleg valami mechanikai oka volt a tragédiáknak)!

Pistu 2010.02.11. 16:06:18

Ebből a szempontból imádtam a 1500-ös Ladám. A legtöbb műszaki probléma egy csavarkulcs-kalapács-csavarhúzó kombóval orvosolható volt. A mai autók jelentős részénél szinte elő sem fordul mechanikia hiba, majd minden probléma elektronikai hibakódokból áll. Majd ha esetleg 20 év múlva újra olyan helyzetbe kerülök, hogy megengedhessem magamnak hogy autót tartsak fent, akkor szeretnék megint valami régi, szinte elektronika mentest választani.
süti beállítások módosítása