A kínai kormány szerint az internet cenzúrázása igazából a kínai népnek jó, és az ő érdekükben történik. Állításuk szerint "a kínai társadalom általánosságban véve kevéssé képes az információ feldolgozására, mint a fejlettebb országok, pl. az USA lakossága. Ez egy objektív tény, amit senki sem tagadhat." Hát, elég jó véleménnyel vannak a saját népükről:)

Az évtized első komoly kiberháborúja úgy indult a múlt héten, hogy a Google bejelentette (mivel Kínát sejtette egy aktuális hackertámadás mögött), hogy nem hajlandó tovább lefeküdni a kínai kormánynak, és cenzúrázni a Google.cn keresési találatait. Ez egy elég radikális lépés volt tőlük, hiszen mindeddig így néztek ki ugyanarra a keresésre, pl. a "tienanmen square protest"-re az angol és a kínai Google találatai:

A média persze rögtön felkapta a dolgot, még azelőtt, hogy a kínaiak bármit is reagáltak volna. Most, hogy mindezt megtették, a történet egyre inkább az elkerülhetetlen ütközés felé tart, miközben arcvesztés nélkül már egyik fél sem nagyon tud kiszállni (tudjátok, a gyáva-nyúl játék).

Szóval, a Google lépését ismerjük, de mit mond a másik oldal?

Egyrészt, ahogy már írtam, azt mondják, hogy ez tulajdonképpen a kínaiaknak jó, és egyébként is, tessék betartani a helyi törvényeket, különben sem muszáj idejönni. Másrészt azt is mondják, hogy a kibertámadásoknak ők nem elkövetői, hanem áldozatai, idén is 148%-al nőtt a Kína elleni támadások száma. Harmadrészt, hogy az USA törődjön a maga dolgával, és ne pátyolgassa az amerikai cégeket. Negyedrészt, hogy a kínai cégek ugyanúgy szívnak Afrikában, mint a Google náluk... (Nekem ez az utolsó a kedvencem: a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője mondta, hogy mostanában a kínai cégeknek annyi-annyi problémája van Afrikában: hogyan tartsák tiszteletben az afrikai környezetet, a helyi munkaerőt, a szakszervezeteket...)

Valószínűleg a kínaiak örömmel olvasták a Guardian cikkét is, ami újabb aspektust vet fel. A cikk a következő kérdést teszi fel: "A Google ezután a sarkára fog állni Franciaországban és Olaszországban is?" A helyi törvények ugyanis rengeteg országban kívánják meg a keresőóriástól a találatok cenzúrázását: a franciáknál a neonáci oldalak, az olaszoknál az erőszakos videók, sok demokráciában pedig például a gyerekpornó oldalak is ott vannak a tiltólistán... A kínaiak szerint ők is csak ugyanazt teszik.

A keresőcég számára nem állnak jól a dolgok. A Google nem pusztán a hirdetési bevételeket bukhatja egy olyan piacon, ahol több internetező van, mint az Egyesült Államokban. Erre példa az a bejelentés, hogy a kínai piacra a héten elvileg bemutatni szándékozott két Androidos telefon elindulása is késik az események miatt.

Ráadásul a keselyűk is elkezdtek már gyülekezni: Steve Ballmer, a Microsoft vezetője elmondta, hogy ők egyáltalán nem gondolkodnak Kína elhagyásán, hiszen nagy reményeket táplálnak Bing nevű keresőjükkel a kínai piacon.

Lényeg a lényeg: nem szívesen lennék most Eric Schmidt helyében.

Persze vannak olyanok is, akik szerint az egész csak vihar a biliben: a google majd szépen visszakozik, és ez az egész nem volt más, mint egy óriási reklámkampány Kínában, amivel sikerülhet feltornászni az eddig megszerzett húsz százalék körüli piaci részesedést.

Bár egy hasonló helyzetben mondta annak idején a Coca-Cola vezérigazgatója: "Sem annyira okosak, sem annyira hülyék nem vagyunk..."

 

Via archtechnica.com

.

Címkék: google kína érdekes szabadság

Szerző: tulelocsomag

· 1 trackback Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lenyeg.blog.hu/api/trackback/id/tr611687544

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kína rákeresett a Google-re 2010.01.21. 10:19:48

Lett egy érzésem mostanában. Van például ez a Google-botrány. Hogy állítólag kínai hackerek emberi jogi aktivisták levelezését törték föl, ezért a Google nem hajlandó tovább alkalmazni a kínai kormány által kért korlátozásokat. Amiket azér...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása