Működik a fizika

2009.05.23. 16:22

 Megnéztem volna, amikor először csinálja...

 

.

Címkék: érdekes

Szerző: tulelocsomag

Szólj hozzá!

A webdesignerdepot.com összeállított egy nagyon érdekes listát az operációs rendszerek designjának fejlődéséről. Megtetszett, úgyhogy megosztom veletek is!

A grafikus felhasználói felület (GUI) az, amin keresztül a felhasználók kényelmesen kommunikálhatnak a számítógépükkel.  Az évek során rengeteg GUI készült a különböző operációs rendszerekhez, mint pl. az OS/2, Macintosh, Windows, Amiga, Linux, Symbian OS és még sok más. Nézzük meg a főbb operációs rendszerek felületének a fejlődését a nyolcvanas évektől kezdve napjainkig!
Előrebocsátom, hogy ez a cikk csak a felhasználói felületek dizájnjának nagyobb mérföldköveit emeli ki, nem pedig az operációs rendszerek fejlődését. Ráadásul nem vesszük végig minden ma létező operációs rendszer minden grafikus felületét.

Az első GUI-t a Xerox Palo Alto Research Centerében (PARC) fejlesztették ki a hetvenes években. Ez a kutatás új távlatokat nyitott a számítógépes grafika fejlődésében.
Az első személyi számítógép, ami modern grafikus felhasználói felületet használt, a Xerox Alto volt. 1973-ban fejlesztették ki, kereskedelmi forgalomba sosem került, főképp arra szánták, hogy segítse az egyetemeken folytatott kutatásokat.

 

1981-1985

Xerox 8010 Star (1981)

Ez volt az első grafikus felhasználói felülettel és alkalmazásokkal rendelkező integrált asztali számítógép. Először Xerox Star-nak hívták, később átnevezték ViewPoint-ra, még később GlobalView-ra.

Apple Lisa Office System 1 (1983)

Szoktak Lisa OS-ként is utalni rá, de ebben az esetben az OS nem az Operating-, hanem az Office System rövidítése. Az Apple elsősorban szövegszerkeszésre fejlesztette ki. Sajnos eltűnt a süllyesztőben, mivel az Apple Macintosh operációs rendszer olcsóbb volt. Megjelentek későbbi változatai is, a Lisa OS 2 1983-ban, illetve a Lisa OS 7/7 3.1 1984-ben, de ezek csak magát az operációs rendszert érintették, a grafikus felhasználói felületet nem.

.

Címkék: érdekes computer

Szerző: tulelocsomag

13 komment

Jó tudni: 10 hasznos YouTube trükk

2009.05.21. 07:59

Forrás: http://www.makeuseof.com/tag/10-youtube-url-tricks-you-should-know-about/

Íme néhány trükk, amivel feltuningolhatod a használati szokásaidat:

1. Ha csak a videóra vagy kíváncsi, használd a QuietTube-ot!

Ha unod a kommenteket, a kapcsolódó videókat és a többi csili-vilit, és csak az adott filmre lennél kíváncsi, használd a QuietTube-ot! A Youtube link elé írd be, hogy http://quietube.com/v.php/ és utána kezdd el a https://www.youtube.com/stb-t. Így csak a film fog megjelenni egy fehér háttérrel.

2. Hagyd ki a mellékes dolgokat, és linkeld be egyből az érdekes részt!

Adott egy 5 perces videó, amiből az érdekes rész 3:22-nél kezdődik. Eszedbe jutott már, hogy milyen jó lenne, ha egyből arra tudnál linkelni? Jó hírem van, a dolog megoldható! Nem kell mást tenni, mint az URL végére odabiggyeszteni a következőket: #t=03m22s (értelemszerűen ez bármilyen perccel és másodperccel működik)

A folytatásért kattints ide! »

.

Címkék: youtube okosság

Szerző: speakout

Szólj hozzá!

Szegények és gazdagok

2009.05.20. 09:29

A kerítés melyik oldalára születnél szívesebben?

 

A kép nem Photoshop, Sao Paolo-ban készült:


View Larger Map

.

Címkék: érdekes

Szerző: tulelocsomag

Szólj hozzá!

Miért nem tudnak a számítógépek számolni?

2009.05.19. 11:47

Nem egy diák életét keserítette meg elsős mérnökpalánta korunkban, amikor véresre tanult szemekkel beült megírni a zéhát, visszakapta egy szép nagy eggyessel a tetején, megnézte mit rontott el, és látta, hogy nála 3+2=8. Vagy 9. De semmi esetre sem 5...

Persze, nekünk ott volt kifogásként, hogy emberek vagyunk és nem gépek, bár a tanárokat ez valahogy sose érdekelte... De vajon milyen kifogást tud kitalálni mondjuk a Google számológépe, ha nem tud számolni?

Ha pl. ide kattintasz, a képen látható eredményt fogod kapni:

Az Excel 2007-esben is tetten érhetünk hasonló okosságokat: írjuk be az idézőjelek nélkül egy cellába, hogy „=850*77,1” A helyes válasz 65535, az Excel szerint viszont 100000! 

Namármost. A számítógépeknek definíció szerint... hogy is mondjam csak... illene elég jól számolni. Akkor viszont hogyan lehetséges, hogy ilyen hülyeségeket próbálnak velünk elhitetni?

A folytatásért kattints ide! »

.

Címkék: érdekes okosság

Szerző: tulelocsomag

Szólj hozzá!

A wikipédia hatalma

2009.05.18. 20:42

Nemrégiben elhunyt a francia zeneszerző, Maurice Jarre.  Néhány órával később egy dublini diák, Shane Fitzgerald felrakott Maurice Jarre életrajzi oldalára egy hamis idézetet a Wikipédián. Kíváncsi volt, vajon felkapja-e az idézetet a média.  Elmondása szerint arra számított, hogy néhány kisebb blog vagy helyi újság fogja csak ellenőrzés nélkül átvenni a mondatokat. Ehhez képest egymás után látta viszont a híresebbnél-híresebb újságok online kiadásában.Az „idézet” weboldalak tucatjain jelent meg többek között Angliában, Ausztráliában, Amerikában és Indiában.

Íme a hamis idézet:  „Úgy is lehetne mondani, hogy az egész életem egy nagy zenemű.  A zene volt az életem, a zene keltett életre, és a zenén keresztül fognak rám emlékezni akkor is, amikor én már rég nem leszek. Amikor meghalok, egy utolsó keringő dallama fog járni a fejemben. De ezt már csak én fogom hallani, senki más.”

A diák várt néhány hetet, végül elkezdett emaileket írni az újságoknak, leleplezve a kísérletet. A brit Guardian volt az egyetlen, amelyik elismerte a tévedését. A többiek vagy szó nélkül gyorsan eltűntették weboldalukról az idézetet, vagy egyszerűen fent hagyták úgy, ahogy volt...
 

.

Címkék: érdekes wikipedia

Szerző: tulelocsomag

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása