A Facebook öl, butít, és nyomorba dönt. Vagy valami ilyesmi. Következzen nyolc, sorrendben egyre durvább ok, amiért jó lesz vigyáznod a Facebookkal! Nézd meg, biztonságban vagy-e! Ugyanis, ha nem vigyázol...

...kirúgnak a munkahelyedről

Az internet tele van olyan sztorikkal, amiért valak pl. beteget jelentett a munkahelyén, aztán elment a haverokkal bulizni, de mivel felírta a Facebookra, rövid úton ki is rúgták. Erre szokták mondani, hogy aki hülye, haljon meg.

Ennél egy fokkal igazságtalanabb helyzetbe került a 16 éves Kimberly Swann, akinek összes bűne az volt, hogy egy marketing cég irodai szaladgálóembereként meg merte említeni a Facebook-on, hogy unalmas a munkája. ("Shredding is boring." = "Az iratmegsemmisítés uncsi." - Ennek egyébként valószínűleg óriási hírértéke volt a barátai számára.)

Ehhez képest másnap maga a cég vezetője hívatta be az irodájába azzal, hogy ennyi volt, köszönik a szereplést. Az indoklás az volt, hogy nem akarnak a hírekbe kerülni... (Kiváló marketingcég lehetnek. Mindenesetre mostanra az egész világon bekerültek a hírekbe...)

A tanulság: ha hülye a főnököd, jobb, ha nem írod meg a Facebookon!

...depressziós leszel

A New York-i Stony Brook egyetem 13 éves lányok közötti felmérése úgy találta, hogy azok, akik túl sok időt töltöttek a Facebookon való dumálással (főleg a szerelmi csalódásaikról), egy év után sokkal hajlamosabbak voltak a depresszióra, mint a többiek. Úgyhogy jobb, ha vigyázol. Mármint ha 13 éves lány vagy. De ha mégsem vagy az, akkor sem vagy biztonságban, mivel…

...adathalászok áldozatává fogsz válni

 

A Facebook a maga 300 milliós felhasználói bázisával kedvelt célpontja lett az adathalász támadásoknak. Vegyük hozzá mindehhez a Sophos biztonságtechnikai cég felmérésének eredményét. A felmérés során a cégnél kreáltak egy nem létező embert, és teljesen random módon bejelöltek 200 felhasználót. Nyolcvanheten (41%) visszajelölték őket. Innentől rögtön megtudták a következő adatokat a 87 emberről:

  • A felhasználók 72%-a esetében egy vagy több emailcímet
  • 84% születési adatait
  • 87% munkahelyét vagy iskoláját
  • 78% jelenlegi lakcímét(!)
  • 23% jelenlegi telefonszámát
  • 26% chat programokban használt felhasználónevét

Szóval, ismeretleneket nem jelölünk vissza a Facebookon. Illetve, ha az internetbankod biztonsági kérdéseinél megadtad, hogy a kedvenc háziállatod neve „Mázli”, akkor a Facebookon már ne oszd ezt meg az egész világgal…

...kirabolnak

Egyébként is érdemes kétszer meggondolni, hogy egyáltalán mit osztasz meg magadról. Ugyanis a rabolók egyik kedvenc szokása Angliában a következő lett: miután a Facebook segítségével megtudják rólad, hogy hol laksz, plusz a fényképeidről azt is megnézték, hogy milyen tévétek van otthon, a státuszodból hamar kiderül számukra az is, hogy mikor mész el két hétre nyaralni… (Egy brit cég felmérése szerint a Facebookot vagy Twittert használó emberek 38 százaléka írt a nyaralási terveiről, és 33 százalékuk írta meg, hogy elutazik a hétvégére.)

...féltékennyé válsz (és a párod is)

A kanadai Guelph Egyetem tanulmánya szerint a párkapcsolatban lévő egyetemisták jóval hajlamosabbak a féltékenységre, ha a párjuk aktív a Facebookon. A CyberPsychology & Behavior című szakmai lapban megjelent cikk szerint a Facebook ahelyett, hogy segítene a kommunikációban, inkább a másik hűtlenségének bizonyítékai utáni keresgélést indítja el bennünk.

...megtudod, hogy a szüleid elváltak.

Egy egész weboldal szól olyan cikis sztorikról, amit az eredményezett, hogy az ember ismerősnek jelölte a saját szüleit. Az oldalnak kb. napi tízezer látogatója van.
Az eddigi csúcstartó a következő párbeszéd:


(Az angol nyelvvel nem olyan jó kapcsolatot ápolók kedvéért: Janice családi állapota: egyedülálló. – Te és apa elváltatok? – Ja, elfelejtettem szólni neked…)


De nem csak a szüleidről tudhatod meg, hogy elváltak. Saját magadról is:

...megtudod, hogy te magad elváltál.


Amikor a jobb oldali képena látható Emma Brady bejelentkezett a Facebookra, csodálkozva vette észre a következő sorokat: “Neil Brady véget vetett Emma Brady-vel való házasságának” Fogalma sem volt róla, hogy hat éve tartó házasságukkal különösebb gond lenne. Azt mondta, hogy a dologban a legrosszabb egy kanadai lány válasz kommentje volt, amiben megdicsérte a férjet a döntésért. „Ez számomra azt jelentette, hogy egy ismeretlen nő hamarabb tudott a dologról, mint én!” – mondta a 35 éves Emma.

...belehalsz

Ha eddig nem jöttél rá, hogy a Facebook veszélyes hely, itt az utolsó érv: meg is ölhetnek! Nem mindenki olyan belátó, mint Emma. Sok volt férj/barát nem veszi olyan könnyedén, hogy ország-világ előtt ki lett teregetve a családi szennyes. Amikor a 41 éves Edward Richardson meglátta, hogy az exének a családi állapota újra "egyedülálló", olyan dühös lett, hogy elment hozzá, és megölte. És nem ő az egyetlen.

Szóval, a Facebook öl, butít és nyomorba dönt. Ne mondd, hogy én nem szóltam!


Természetesen valami oka csak van annak, hogy már a magyar Facebook közösség is elérte a 400.000-es létszámot... Így kénytelen leszek egyszer megírni a poszt folytatását. Mármint azt, hogy miért is olyan szuper jó dolog a Facebook.

 

Érdekelhet ez is a blogon: Az elhagyott feleség bosszúja

 

.

Címkék: érdekes facebook poén vigyázz

Szerző: tulelocsomag

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lenyeg.blog.hu/api/trackback/id/tr31217975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pistu 2009.09.14. 08:06:54

Fogalmam sincs hogy csinálod, de elérted nálam hogy ennek a blognak a frissülését várjam nap mint nap a legjobban. Grat:)

hebrew_hammer 2009.09.14. 11:15:04

Én sem értem.
Amióta kilinkelték a blogodat, azóta visszamenőleg az összes posztodat elolvastam / tuk otthon. No:1 lettél nálam. Amíg a cégem rendszere nem tiltja le ezt az oldalt, addig naponta hűséges benéződ leszek! Gratula!
(egy valami bosszant: mindig - MINDIG le kell görgetnem az oldal aljára, hogy elolvassam az oldal tartalmát, mert a jobb oldali oszlopok mind lejjebb és lejjebb tolják. Valamint, ha visszalépek egy oldalt, akkor mindig az oldal legtetejáre dob, nem oda, ahonnan rákattintottam.)
Üdv!

Jupiterke 2009.09.14. 11:39:53

Jó a poszt és jó a blog is. Mostantól naponta jövök :)

Adaren 2009.09.14. 22:32:37

Szia! Én is mindennap várom a posztot. Pedig nem vagyok nagy blogolvasó :) De a tiéd jó és érdekes! Csak így tovább! :)

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.09.15. 14:44:24

Minden közösségi oldalról el lehetne ezt mondani.

Mégis, szeretjük őket :) Jó, nem beszélek mindenki nevében :D

janila 2009.09.15. 16:55:42

linkeltelek facebookra:D

tulelocsomag · http://lenyeg.blog.hu/ 2009.09.16. 19:33:11

Emberek, még elpirulok:) Köszi mindenkinek!

Béem 2009.09.25. 16:56:26

@tulelocsomag: Ne pirulj, dolgozz! :))) Várjuk a frissülést!
süti beállítások módosítása